“Δεν χρειαζόμαστε Αστυνομία των ζώων” – Τι αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Αδέσποτα σκυλιά που φιλοξενούνται σε στέγη αδέσποτων ζώων . Τον τελευταία καιρό, τα περιστατικά κακοποίησης που αφορούν αδέσποτα ζώα και βλέπουν το φως το δημοσιότητας είναι σχεδόν καθημερινά και σοκάρουν με την πρωτοφανή αγριότητα των δραστών.Θεσσαλονίκη,Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Εξ αφορμής των αναφορών που γίνονται κατά καιρούς μέσω ανακοινώσεων στα ΜΜΕ για το θέμα της δημιουργίας αστυνομίας των ζώων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενημερώνει ότι το σύστημα που εφαρμόζεται από το 2014, με την τοποθέτηση δύο αξιωματικών της Αστυνομίας σε κάθε Επαρχία, που έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και της διερεύνησης υποθέσεων κακοποίησης ή/και κακομεταχείρισης ζώων, αλλά και την εμπλοκή της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, του Αστυνομικού της Γειτονιάς, σε όλη αυτή την προσπάθεια, αποδίδει και έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Από το 2014 είχαμε συνολικά 44 υποθέσεις, τις οποίες έχουμε διερευνήσει, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι υποθέσεις που προωθούνταν για διερεύνηση ήταν ελάχιστες. Συγκεκριμένα, κατά το 2014 έχουν διερευνηθεί συνολικά 25 υποθέσεις κακοποίησης ή/και κακομεταχείρισης ζώων και από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα βρίσκονται υπό διερεύνηση άλλες 19 υποθέσεις. Κάποιες από αυτές βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ για κάποιες η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί ή ετοιμάζεται η καταχώρησή τους στο δικαστήριο.

Το να συγκροτηθεί αστυνομία των ζώων, και μάλιστα με την ανάθεση της ευθύνης σε ένα συγκεκριμένων αριθμό αστυνομικών, δεν μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα, εφόσον σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε την εμπλοκή περισσότερων μελών της Αστυνομίας, των οποίων η δράση μπορεί να αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Κύπρο. Με έναν περιορισμένο αριθμό Αστυνομικών και τη δημιουργία ξεχωριστής ειδικής μονάδας στην Αστυνομία, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα.

Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει στην επικαιροποίηση και την τροποποίηση του περί Σκύλων Νόμου, εισάγοντας νέες ρυθμιστικές διατάξεις που καθιστούν την εφαρμογή του από τις Τοπικές Αρχές, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Αστυνομία πιο αποτελεσματική, και επιλύοντας το ζήτημα έλλειψης επαρκών ποινών, ώστε αυτές να επισύρουν τον σεβασμό και την επιβολή του Νόμου, την εγγραφή και τη σήμανση των σκύλων, αλλά και την ευημερία των   ζώων, ευρύτερα. Ταυτόχρονα, ετοιμάστηκε από το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού το προσχέδιο νόμου για τη δημιουργία Φορέα για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων, με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στον τομέα αυτό. Το προσχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της διαβούλευσης με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες και στη συνέχεια, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Περαιτέρω, όμως, η Αστυνομία επεξεργάζεται την ετοιμασία Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα συντονίσει τις ενέργειες και θα καθορίσει την εφαρμογή τρόπων πρόληψης, διερεύνησης, ανταπόκρισης και άμεσης παρέμβασης της Αστυνομίας σε κάθε καταγγελία για περιστατικό κακομεταχείρισης ζώου.

Η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης των ζώων δεν επιλύεται με την δημιουργία μιας ολιγομελούς ομάδας Αστυνομικών που θα ονομάζονται «αστυνομία των ζώων», αλλά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων συντονισμού των 11 αξιωματικών που έχουν οριστεί σε όλες τις Επαρχίες και των 74 Αστυνομικών της Γειτονιάς, οι οποίοιο στο πλαίσιο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης που καλύπτουν 115 Δήμους και Κοινότητες παγκύπρια, μεριμνούν για τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων, ανταποκρινόμενοι σε κάθε περιστατικό κακομεταχείρισης, κακών συνθηκών διαβίωσης ή/κακοποίησης ζώου.