Δεν θα δει Ακιντζί ο Ρώσος ΥΠΕΞ – Στη Κύπρο την Τρίτη

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο 1-2 Δεκεμβρίου.

«Στον Τουρκοκύπριο ηγέτη προτάθηκε μια συμβιβαστική επιλογή συνάντησης στην Πράσινη Γραμμή, η οποία θα λάμβανε υπόψη τα συμφέροντα και των δύο Κοινοτήτων του νησιού. Ωστόσο, αυτή η επιλογή απορρίφθηκε από τον κ. Ακιντζί. Ο ίδιος επέμενε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην, όπως μας είπε, κατοικία του στη Βόρεια Κύπρο. Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως στοιχείο επίσημης αναγνώρισης εκ μέρους της Ρωσίας της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’. Κατά τη γνώμη μας, αυτό θα ήταν επιζήμιο για τη δική μας θέση αρχής σχετικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού», δήλωσε χθες η Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Λαβρόφ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων και τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε σχέση με την ατζέντα των επαφών του, είπε ότι «αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, το Κυπριακό και την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή».