Δεν θέλω μίζα, δεν δίνω φακελάκι…είμαι φυσιολογικός;

Corrupt

Πόσο απλοποιούνται τα πράγματα όταν πάρεις μια μίζα… Όταν όμως ο χαρακτήρας σου διαφέρει από τη συντριπτική πλειοψηφία – όπως έχει διαμορφωθεί, ή διαμόρφωσαν- οι πολιτικοί που κυβερνούν τόσα χρόνια, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η οικονομική εξαθλίωση στην οποία μας έχουν καταδικάσει, δυστυχώς αναγκάζει αυτούς που δεν αντέχουν οικονομικά να οδηγούνται στη διαφθορά. Δηλαδή, κατάχρηση εξουσίας (αν έχουν) αλλά και με άλλους τρόπους, με παράνομη και πάντα μυστική, απόκτηση ιδιωτικής περιουσίας, ή αποκόμιση κάποιου άλλου ιδιωτικού οφέλους.

Ποιοι φέρουν πρώτοι την ευθύνη; Μα ασφαλώς τα κόμματα (focus) που συνθέτουν τις κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους άκουσον – άκουσον εδώ και πολλά χρόνια, είναι πολύ ευαίσθητες στην πολιτική δωροδοκία!

Όσον αφορά στις μορφές διαφθοράς; Αυτές για την μικρή Κύπρο μας είναι πάρα πολλές και με τεράστια ποικιλία, όπως οι μεζέδες που παραγγέλλουμε σε ψαροταβέρνες, με το «πολύ καλό» την μεγάλη μίζα δηλαδή, να έρχεται στο τέλος όπως η (Τσιπούρα)…

Οι μορφές διαφθοράς λοιπόν, περιλαμβάνουν την δωροδοκία, τον εκβιασμό, τον νεποτισμό και για κάποιους που πιθανώς να κάνουν τους Κινέζους νεποτισμός είναι το γνωστό άθλημα της οικογενειοκρατίας, η οποία εκδηλώνεται με την παραχώρηση θέσεων και αξιωμάτων σε συγγενείς και φίλους.

Άλλες μορφές διαφθοράς είναι οι γνωστή και σχεδόν καθημερινή υπεξαίρεση χρημάτων και ασφαλώς η δωροληψία με πιο κοντινή μορφή το φακελάκι. Για όσους δεν γνωρίζουν, φακελάκι είναι ένας άσπρος, μικρός, συνήθως παραλληλόγραμμος φάκελος, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν αρκετά χαρτονομίσματα. Βεβαίως υπάρχουν και μεγάλοι φάκελοι, αλλά και φάκελοι σακούλες, σαν αυτές του Αη Βασίλη, αλλά χρώματος μαύρου, οι οποίες έχουν πιο πολύ «περιεχόμενο».

Σε λίγο σχεδόν όλοι οι επισκέπτες των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που μέχρι σήμερα γνώριζαν τα απλά φακελάκια, ξέρετε…όπως αυτά του γάμου που πάνε χέρι με χέρι, θα χρειαστεί να μάθουν και τα φακελάκια – σακούλες που λέγαμε του Αη βασίλη.

Την ίδια ώρα, οι μιζαδόροι με τη συμπεριφορά τους διευκολύνουν ασφαλώς, λόγω της διαφθοράς και την εγκληματική «νεανική επιχειρηματικότητα» όπως την εμπορία ναρκωτικών, τα «φρεσκοπλυμένα- ξεπλυμένα» χρήματα και την παράνομη διακίνηση προϊόντων.

Σε μερικά κράτη όπως η Ελλάδα πχ, κάποιοι καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη (Τσοχατζόπουλος) έφτασαν σχεδόν στο παρά τρίχα για την εκλογή τους στο πρωθυπουργικό θώκο, χωρίς να υπονοώ ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής διαφθοράς είναι η κλεπτομανία!

Στην Κύπρο φυσικά έχω διαπιστώσει ότι παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, συνεχίζονται οι πελατειακές σχέσεις. Οι παρωδικές φωνές που ακούγονται κάποτε, είναι για λόγους λαϊκισμού, όπως οι πρόσφατες κορώνες του Βουλευτή Ευγένιου Χαμπουλλά, ο οποίος κοινοποίησε μια παρανομία και η νομική υπηρεσία του είπε συγχαρητήρια! Αν δεν μιλούσε ξεκάθαρα μάλιστα για αμπελοπούλια, αλλά για «κουπέπια» ,μπορεί να έπαιρνε και τον μεγαλόσταυρο κάποιου …τάγματος!

Δυστυχώς, όταν ακόμα και για την άδεια οδήγησης ζητείται φακελάκι, εγώ πρέπει να είμαι σχεδόν άγιος που δεν ενέδωσα ποτέ και σε τίποτε.

Την θρησκεία και τους γήινους εκπροσώπους του θεού στην Κύπρο, θα την αφήσω εκτός, διότι πιστεύω πραγματικά στο θεό και ΘΕΛΩ να πιστεύω ότι θα υπάρξει θεία δίκη για όλους. Άλλωστε εκεί υπάρχει και το αντίδωρο και μπορεί να παρεξηγηθώ…

Δεν θέλω μίζα για τίποτε, όπως δεν πρόκειται να δώσω φάκελο για τίποτα.

Διερωτώμαι, είμαι φυσιολογικός πολίτης της δημοκρατίας στην οποία ζω;

Κρατίνος