Δίνει την ελπίδα σε άπορους φοιτητές – Κύπριος προσφέρει υποτροφία για ΜΑ στο Πανεπιστήμιο Oxford!

Την ευκαιρία να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία δίνει Κύπριος ο οποίος θέλοντας να βοηθήσει άπορους φοιτητές, προσφέρει υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Oxford.  Πρόκειται για τον ομογενή Robert Kyprianou.

Ο 62χρονος σήμερα Κυπριανού  γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρεττανία, ήταν ο πρώτος φοιτητής Κυπριακής καταγωγής που σπούδασε στο Brasenose college στην Οξφόρδη. Τώρα επιθυμεί κι από άλλους Κύπριου να έχουν την ίδια ευκαιρία, δημιουργώντας ο ίδιος μια υποτροφία απευθυνόμενη σε ταλαντούχους φοιτητές που θα την αξίζουν.

Οι γονείς του κ. Κυπριανού ήταν από τους πρώτους μεταναστάτες λόγω οικονομίας στην Αγγλία, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τον πρωτότοκο γιο τους λοιπόν δεν υπήρχαν λεφτά για ανώτατη εκπαίδευση. “Αν η μαμά μου ξόδευε £10 στην εκπαίδευση, δεν θα είχα την ευκαιρία να πάω στο πανεπιστήμιο“, είπε ο ίδιος στη Sunday Mail.

Αντιθέτως, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό επειδή τότε, η ανώτατη εκπαίδευση ήταν πλήρως επιχορηγημένη και τα κόστα ήταν καλυμμένα από την Αγγλική Κυβέρνηση, με ακαδημαϊκές υποτροφίες, καθώς  δούλευε τα καλοκαίρια να βοηθά στο οικογενειακό εισόδημα.

Η αξιόλογη εκπαίδευση του στο Oxford τον βοήθησε με μια επιτυχημένη καριέρα και τώρα θέλει να δώσει κάτι “πίσω”. Έχοντας και σπουδάζοντας 4 γιους, ο κ. Κυπριανού συνειδητοποίησε ότι σήμερα, με την οικονομική κρίση, υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι Κύπριοι νέοι που θα “χαθούν”.

Με γνώση την οικονομική υποστήριξη που έλαβε ο ίδιος από την Οξφόρδη, αποφάσισε να προσφέρει υποτροφία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές για το Brasenose college. Μόνο υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαιούνται να κάνουν αίτηση. Η υποτροφία καλύπτει το100% των πανεπιστημιακών εξόδων και το σημαντικό χρηματικό ποσό για διαβίωση στην Αγγλία των £14,057 (περίπου €19.200).

FEATURE-ANNETTE-ROBERT

Robert Kyprianou

Για το σκοπό αυτό, δημιούργησε αυτή την υποτροφία, για μία θέση κάθε χρόνο. Παρόλ’ αυτά, φέτος κατάφερε να εξασφαλίσει 2 θέσεις για φοιτητές.

Ο κ. Kyprianou είναι ενθουσιασμένος για τους 2 Κύπριους φοιτητές που ξεκίνησαν να σπουδάζουν φέτος και βρίσκεται στην Κύπρο για να τους γνωρίσει. Είναι και οι δύο από τηΛάρνακα, με ιστορικό από την Αμμόχωστο και νιώθει συναισθηματική σύνδεση μαζί τους, μιας και η οικογένεια του είναι επίσης από εκεί. Όμως όλο αυτό είναι απλά μια σύμπτωση όπως τόνισε.

Ο ένας από τους φοιτητές, ο Πιερής Χριστοφή, σπούδασε mathematical operational research στο πανεπιστήμιο του Warwick και η άλλη φοιτήτρια, ηΆντρια Παντελίδου, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το γεγονός πως έχει υπόβαθρο από το δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου, δείχνει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο κ. Kyprianou.
andria

Άντρια Παντελίδου
Στόχος του είναι να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο με την υποτροφία της Ρόδου, σε πιο μικρή κλίμακα. Ο φιλανθρωπιστής οραματίζεται ότι οι φοιτητές θα δημιουργήσουν εν τέλει ένα υποστηρικτικό δίκτυο αποφοίτων που θα φανεί σιγά-σιγά σε αριθμούς. Οι παρόντες φοιτητές ενθαρρύνθηκαν να δώσουν κάποτε κάτι πίσω στην κοινωνία, όπως και να υποστηρίξουν άλλους φοιτητές, είτε στην Κύπρο είτε στην Αγγλία.

Ο κ. Kyprianou πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δίνονται λεφτά απευθείας στους φοιτητές. “Θα μπορούσα να επενδύσω κατευθείαν σε εργαστήριο ή σε κάποιο κτίριο, αλλά τι καλό θα έκανε αν οι σπουδαίοι φοιτητές δεν μπορούν να είναι εκεί;” αναφέρει.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν για την επιτυχία τους. Όμως, ο κ. Kyprianou θέλει περισσότερους Κύπριους φοιτητές να μάθουν γι’ αυτή την ευκαιρία και σκέφτεται να επεκτείνει την υποτροφία, σε μορφή υποτροφιών για προπτυχιακούς φοιτητές. Επιθυμεί επίσης να υποστηρίξει την Κύπρο και με άλλους τρόπους, αφού θεωρεί πως η διαφορετικότητα και ομορφιά του νησιού αξίζουν δημοσίευσης. Η κυπριακή επιστήμη, τέχνη και ιστορία είναι επίσης στόχοι του.

Τι άλλο σημαντικό έκανε ο κ. Kyprianou;

Βρίσκεται σε συζητήσεις με τους υπεύθυνους των NIPD genetics, τοποθέτησε κυπριακή σημαία στο Mount Kilimanjaro in Africa, ποδηλάτισε κατά μήκους της Κύπρου με φωτογραφίες σε blog του το 2013, επιθυμεί να κάνει φωτογραφική συλλογή με εκκλησίες της Κύπρου και διοργανώνει μια καλλιτεχνική έκθεση για να φέρει τη “Διασπορά” στην Κύπρο (Αγγλο-Κύπριοι στη Λευκωσία).

Για να ελέγξετε πληροφορίες της υποτροφίας, πατήστε: ΕΔΩ