Δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη ζητά η Μέρκελ

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα έχοντας στο πλευρό της τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η κυρία Μέρκελ με αφορμή τη συνέντευξη τύπου ευχαρίστησε τους πολίτες και τις γερμανικές αρχές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την μαζική εισροή προσφύγων» στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε πως «η Γερμανία παρουσιάζει αυτές τις μέρες μια εικόνα για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι» και συμπλήρωσε ότι «φέτος θα καταγράψουμε 800.000 μετανάστες. Αλλά αυτό βέβαια δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».

Ολάντ: Η Γαλλία ανοίγει τις πόρτες της για 24.000 πρόσφυγες

Εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ ζητά από την Κομισιόν να δώσει ώθηση στο νέο σύστημα ανακατανομής του αριθμού των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, λίγες ημέρες προτού η Ευρωπαική Επιτροπή παρουσιάσει τις νέες προτάσεις εν όψει τις συνόδου των υπουργών Εσωτερικών.

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα καλωσορίσει 24.000 μετανάστες.

Σε ομιλία του ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η πατρίδα του θα φιλοξενήσει όσους εγκαταλείπουν τη χώρα τους της εξαιτίας του πολέμου.

«Είναι χρέος της Γαλλίας να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς», επεσήμανε, προσθέτοντας πως ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αναδιανομής προσφύγων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Μεταξύ άλλων, εξήρε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για το μεταναστευτικό. Ανάμεσα στις τόσες εικόνες που συγκλόνισαν συνειδήσεις ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην εικόνα «ενός παιδιού νεκρού, με το πρόσωπό του πάνω στην άμμο μίας τουρκικής παραλίας, σύμβολο των 3.000 ναυαγών από την αρχή του χρόνου».

«Μαζί με την Γερμανία, έχουμε προτείνει έναν μόνιμο μηχανισμό ανακατανομής για τους πρόσφυγες» είπε ο Ολάντ, και τόνισε: «Η λέξη-κλειδί είναι το “υποχρεωτικός”, αυτή είναι η διαφορά με αυτό που γίνεται, ή καλύτερα δεν γίνεται, αυτούς τους τελευταίους μήνες». Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος τόνισε επίσης πως η Γαλλία είναι διαθέσιμη να αναλάβει το μερίδιό της.

«Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει ανακατανομή 120.000 προσφύγων, από τους οποίους οι 24 χιλιάδες προς τη Γαλλία, και θα το κάνουμε», είπε ο ένοικος των Ηλυσίων.

Εκτός από το μεταναστευτικό, ο Ολάντ αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση των Παρισίων ξεκινά αναγνωριστικές πτήσεις στη Συρία.

«Από αύριο η Γαλλία ξεκινά αναγνωριστικές πτήσεις στη Συρία λαμβάνοντας υπόψη την απειλή του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τέλος, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανές οι αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία κατά θέσεων των μαχητών των ισλαμικού κράτους. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίας δύναμης στη χώρα του Μπασάρ Αλ Ασαντ.