Δήμαρχος Παραλιμνίου – “Η GREEN DOT ΕΒΓΑΛΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ” – Σκανδαλώδεις αποκαλύψεις

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης εναντίον της γνωστής εταιρείας Green Dot η οποία είναι επιφορτισμένη με την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Όπως είναι γνωστό, προ μερικών ημερών, η εταιρεία «σήκωσε» όλους τους κάδους ανακύκλωσης από το Παραλίμνι, προκαλώντας αντιδράσεις.

Η απάντηση από το Δήμαρχο Παραλιμνίου δεν άργησε να έρθει, αφού βγαίνει στην αντεπίθεση αποκαλύπτοντας σοβαρότατα στοιχεία αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στη ρήξη, στοιχεία τα οποία η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει.

Συγκεκριμένα, φαίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η προσπάθεια η οποία καταβάλλουν όλοι οι πολίτες για ανακύκλωση είναι επι ματαίω αφού ουσιαστικά μόνο το 25% συλλέγεται από την εταιρεία Green Dot στη περιοχή, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα καταλήγει σε χωματερές. Αυτό οφείλεται σε ειδική συμφωνία που έχει με το κράτος για «ποσόστωση» αφού δεν είναι υπόχρεη η Green Dot να μαζεύει όλα τα ανακυκλώσιμα. Αυτό σημαίνει οτι ενώ ο κόσμος μαζεύει τα ανακυκλώσιμα περίπου 3000 τονοι ετησίως, αντί να ανακυκλώνονται πετάγονται μαζί με τα υπόλοιπα απόβλητα!!! Και αυτή η ποσότητα αφορά μόνο το Παραλίμνι αφού άγνωστο παραμένει το πόσες χιλιάδες τόνοι ανα το παγκύπιο πετάγονται αντί να ανακυκλώνονται.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του Δημάρχου Παραλιμνίου:

Η GREEN DOT  ΕΒΓΑΛΕ ΤΗ «ΜΑΣΚΑ»

Μέσα στις υποχρεώσεις του κράτους, που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, είναι και η περισυλλογή συσκευασιών με σκοπό την ανακύκλωσή τους. Η GREEN DOT συστάθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριο σκοπό της, την περισυλλογή και διάθεση ανακυκλώσιμων υλικών και με ανάθεση, ανέλαβε από το κράτος την υποχρέωση συλλογής αυτών των υλικών. Στα πλαίσια εκτέλεσης της ανωτέρω συμφωνίας, η GREEN DOT συμβλήθηκε με Δήμους, κοινότητες  και επιχειρήσεις προς εξυπηρέτηση του ανώτερου σκοπού.

Ο Δήμος Παραλιμνίου, στα πλαίσια σεβασμού και τήρησης του Ευρωπαϊκού κεκτημένου αλλά και για σκοπούς καθιέρωσης μιας περιβαλλοντικά ασφαλούς κοινωνίας, κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες διαχρονικά, για καλλιέργεια πνεύματος ανακύκλωσης στους δημότες Παραλιμνίου.

Στη πλειοψηφία τους οι δημότες μας, εφοδιάστηκαν με δικά τους έξοδα, με κάδους απόρριψης ανακυκλώσιμων υλικών και οι ίδιοι οι δημότες μετέβαιναν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και την εις βάθος μελέτη του όλου συστήματος περισυλλογής που καθιερώθηκε, διαπιστώθηκε ότι η GREEN DOT περισυνέλεγε λιγότερο από 25% των ανακυκλώσιμων υλικών αντί πέραν του 50% όπως είναι η υποχρέωσή της. Τρεις χιλιάδες τόνοι ετησίως καταλήγουν στη Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων στη Κόσιη (ΟΕΔΑ), με κόστος πέραν των €250.000.

Ο Δήμος αντέδρασε και οι εκπρόσωποι της GREEN DOT ανέφεραν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να περισυλλέγουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά και επιπρόσθετα ότι τους είναι ασύμφορο να τα περισυλλέγουν από τις τουριστικές περιοχές της Αμμοχώστου.

Σεβόμενοι ως Δήμος τόσο τους δημότες μας, όσο και τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ που  χρεωνόμαστε ετησίως από την ανωτέρω εταιρεία, ζητήσαμε επιτακτικά, ότι θα έπρεπε να συλλέγουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που συνέλεγαν. Απάντησή τους ήταν η απειλή ότι θα διέκοπταν οποιαδήποτε συνεργασία μαζί μας.

Ενώ μπορούσαν κάλλιστα, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για επίλυση των οικονομικών διαφορών, μας εκβίαζαν ότι εάν δεν συμμορφωνόμασταν με τις υποδείξεις τους, θα απέσυραν όλους τους κάδους στους οποίους συγκεντρώνονταν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Πίστευαν ίσως, ότι με το ενδεχόμενο πρόκλησης αναστάτωσης, ο Δήμος θα υπέκυπτε.

Ο Δήμος Παραλιμνίου ούτε εκβιάζεται ούτε και επιτρέπει τη θυματοποίηση των δημοτών του.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ‘’ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ’’ GREEN DOT ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ.  ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ.

Ερωτήματα που η GREEN DOT θα πρέπει να απαντήσει ευθαρσώς:

  • Γιατί θεωρεί τους χρήστες των τουριστικών περιοχών της επαρχίας Αμμοχώστου ως πολίτες 2ης κατηγορίας;
  • Γιατί περισυλλέγει από το Δήμο Παραλιμνίου ποσοστό λιγότερο από το 25% των συσκευασιών αντί μεγαλύτερο από το 50% συνολικά όπως είναι οι υποχρεώσεις της;
  • Πόσο είναι το αντίστοιχο ποσοστό που συλλέγεται από άλλες επαρχίες;
  • Γιατί αφού οι καταναλωτές πληρώνουν μέσω της τιμής του προϊόντος το κόστος ανάκτησης συσκευασιών δεν τις ανακτά;
  • Γιατί ο Δημότης πρέπει να διπλοπληρώνει την ανάκτηση των συσκευασιών;
  • Γιατί εκβιάζουν το Δήμο Παραλιμνίου αφού οι οικονομικές διαφορές μπορούν να λυθούν στα δικαστήρια;
  • Τελικά μήπως η GREEN DOT είναι κερδοσκοπικός οργανισμός σε καθεστώς μονοπωλίου;
  • Μήπως ο τρόπος που εφαρμόζεται η ανακύκλωση στην Κύπρο αποτελεί μέγα εξαπάτηση, προνομιακό μονοπώλιο και μέγα σκάνδαλο παρόμοιο με τη συμφωνία ΟΕΔΑ ΚΟΣΙΗΣ;
  • Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από την εταιρεία Green Dot; ποιες οι απολαβές τους, και ποια τα ωφελήματά τους εάν υπάρχουν;
  • Ποια η σύνδεση της GREEN DOT με τις μεγαλοβιομηχανίες που διοχετεύουν ανακυκλώσιμες συνεργασίες στην αγορά;

Η GREEN DOT καταστρατηγεί τους σκοπούς και τις αρχές που πολυδιαφήμισαν ότι ιδρύθηκαν για να προστατεύσουν και να διασώσουν το περιβάλλον. Οι οικονομικές διαφορές λύονται στα Δικαστήρια. Οι εκβιασμοί δεν γίνονται  αποδεκτοί. Καλώ την Επίτροπο Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Γεωργίας να παρέμβουν.

Ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις της Πολιτείας και της GREEN DOT ο Δήμος Παραλιμνίου θα επαναλειτουργήσει το σύστημα ανακύκλωσης τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2015.