Γιούνκερ: Αποκλείω τη χρεοκοπία – Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει 3 δισ. από το πακέτο της Κομισιόν

Τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει επανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Μιλώντας στην Rheinische Post ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, σημειώνει ότι ««αυτό που μπορώ να πω στην παρούσα φάση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της. Δεν υπάρχει ακόμη η αναγκαία σαφήνεια για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά σχέδια, εντούτοις κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, οι προσπάθειες όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αντάλλαγμα βέβαια, πρόσθεσε, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με το Γιούρογκρουπ και να εφαρμόσει μια βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική.

Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει τρία δις

Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν, το επονομαζόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ» όπως τονίζει η Deutsche Welle, , σημείωσε ότι με αυτό επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους 315 δις ευρώ, ώστε με βάση το τρίπτυχο «δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» να καταστεί δυνατή η κάλυψη ενός επενδυτικού κενού εκατοντάδων δις ευρώ στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες στα νομοθετικά όργανα, ώστε το μέχρι το προσεχές καλοκαίρι να είναι εφικτή η εκταμίευση χρημάτων για τα πρώτα έργα.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δις ευρώ, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση -και χωρίς ορθή υποβολή αίτησης- θα μπορούσαν να χαθούν». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήρε το έργο της Task Force που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα υπό τη διεύθυνση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προκειμένου «να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπάρχοντες πόρους της ΕΕ».