Γιατί παραιτήθηκαν τα 7 μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου

Παραιτήθηκε σύσσωμη η Συντονιστική Επιτροπή της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου,  σύμφωνα με σχετική δήλωση παραίτησής τους.

Οι υπογράφοντες τη δήλωση παραίτησης, ασκώντας δριμεία κριτική στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι “οι αγώνες μας, το πρόγραμμά μας, οι αποφάσεις των οργάνων, οι προεκλογικές εξαγγελίες μας όπως κι η ελπίδα του λαού διαψεύσθηκε από την μετάλλαξη της πολιτικής της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης:

“Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες που ακολουθείτε την αντιδημοκρατικά επιβαλλόμενη από την ηγεσία του κόμματος ριζική αλλαγή πολιτικής και την αθέτηση των προγραμματικών θέσεων, δυστυχώς στο σημείο αυτό οι δρόμοι μας πολιτικά χωρίζουν.

Με την παρούσα δήλωση παραιτούμαστε τόσο ως μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής όσο και ως απλά μέλη της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Kύπρου.

Παλέψαμε μαζί δίνοντας μάχη απέναντι στα μνημόνια, ενάντια στην καταπίεση, στην οικονομική συντριβή του λαού, για να έχει δημιουργική προοπτική η νεολαία του τόπου μας, για μία κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ως οργάνωση του εξωτερικού πρωτοστατήσαμε στις εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης υπέρ των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για ουσιαστική διαπραγμάτευση φέτος τον Φλεβάρη. Υπερασπίσαμε τις θέσεις της νέας κυβέρνησης που έστελναν ελπιδοφόρα μηνύματα στους ευρωπαικούς λαούς.

Όμως στη συνέχεια μετά την 20η Φλεβάρη ακολουθήθηκε η πολιτική της αποφυγής των “μονομερών ενεργειών”, που πάγωσε την εφαρμογή των προγραμματικών μας μέτρων αποδυναμώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και της νεολαίας και οδηγώντας το κίνημα στο περιθώριο. Η εξάμηνη διαπραγμάτευση της ηγεσίας οδήγησε στην εγκατάλειψη των κόκκινων γραμμών.

Οι αγώνες μας, το πρόγραμμά μας, οι αποφάσεις των οργάνων, οι προεκλογικές εξαγγελίες μας όπως κι η ελπίδα του λαού διαψεύσθηκε από την μετάλλαξη της πολιτικής της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του κόμματος και της κυβέρνησης υπεγράψε νέο, τρίτο μνημόνιο! που επιβάλλει νέα αντιλαικά μέτρα, μειώνει τα λαϊκά εισοδήματα, αφήνει στο απυρόβλητο την ολιγαρχία, βαθαίνει την εξάρτηση από τους πιστωτές και υποθηκεύει περαιτέρω το μέλλον της χώρας! Σε όλα αυτά, δεν μπορούμε να γίνουμε συνεργοί…

Τον Μάιο με ανακοίνωσή μας καταδικάσαμε την διαφαινόμενη παραβίαση των κόκκινων γραμμών που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση από τις θέσεις του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Στηρίξαμε αποφασιστικά την προσπάθεια του δημοψηφίσματος και την ηγεσία που ζητούσε υπερψήφιση του ΟΧΙ. Για αυτό και εκπλαγήκαμε από το θράσος και την ανακολουθία της ηγεσίας να μετατρέψει, μέσα σε μία νύκτα, το ΟΧΙ του λαού σε ΝΑΙ στις προτάσεις των “εταίρων”. Η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, η απόφαση για υπερψήφιση του 3ου μνημονίουη, η σύγκλιση συνεδρίου κατόπιν εορτής, η παραβίαση της απόφασης της Κ.Ε. για σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβρη ( και μία σειρά από άλλες παραβιάσεις των συλλογικών αποφασεων από την ηγετική ομάδα, μετέτρεψαν το κόμμα των μελών σε ένα αρχηγοκεντρικό σύστημα διαχείρισης τσακίζοντας κάθε έννοια συλλογικότητας.

Κανένας «κομματικός πατριωτισμός», καμία έκκληση για «ενότητα», κανένα «δεν υπάρχει εναλλακτική» δεν δικαιολογεί την απαξίωση των συλλογικών λειτουργιών και της εσωκομματικής δημοκρατίας. Αντίθετα, ακυρώνουν κάθε δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης της βάσης και μετατρέπουν τα μέλη σε άβουλη μάζα χειροκροτητών της εξουσίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για αριστερή κυβερνητική πολιτική, ούτε για κόμμα της Αριστεράς, ούτε για δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, κυρίαρχη χωρίς το βραχνά μνημονίων, εξωτερικού χρέους και αποικιακών συμβάσεων.

Ελπίζουμε ότι θα συναντηθούμε ξανά στους κοινωνικούς αγώνες Θέμης Θεμιστοκλέους μέλος Συντ.Επιτρ. Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, Μάνος Μαθιουδάκης, Μαρία Παναγοπούλου, Μαρίλια Χριστοδούλου, Βάσιλης Καφαντάρης, Σπύρος Σεμιτέκολος, Γιάννης Ξύδης συντονιστής Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΠΡΟΥ.