Γιατί η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός της Ελλάδας Βασιλική Θάνου είχε συλληφθεί στο Βέλγιο

Η Βασιλική Θάνου, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός είχε μια περιπέτεια με τον νόμο στο εξωτερικό και είχε μάλιστα… συλληφθεί στο Βέλγιο.

Το ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία είναι γνωστό. Εκείνο όμως που δεν είναι και τόσο… γνωστό είναι ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον περιπέτειες, ακόμη και να τον οδηγήσει σε… προσωρινή κράτηση.

Μια ιστορία την οποία συχνά αφηγείται ο Αλέκος Αλαβάνος και αφορά την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου είναι η εξής. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, έλεγε λοιπόν ο κ. Αλαβάνος ότι τον Νοέμβριο του 2001 ως ευρωβουλευτής είχε προσκαλέσει τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των προσκλήσεων που δικαιούνταν (και δικαιούνται) οι ευρωβουλευτές προς τους κοινωνικούς φορείς. Πρόεδρος της Ενώσεως ήταν ο Σωτήρης Μπάγιας και στην αποστολή συμμετείχε και η Βασιλική Θάνου.

Αφού έγιναν στους εισαγγελείς οι συνήθεις περιηγήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και οι συνήθεις ενημερώσεις για τη δραστηριότητα των ευρωβουλευτών, ήρθε η στιγμή να αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο για επιστροφή στην Αθήνα. Στις περιπτώσεις αυτές είθισται ο προσκαλών ευρωβουλευτής να συνοδεύει τους προσκεκλημένους του στο αεροδρόμιο και να ταξιδεύει μαζί τους στην Αθήνα. Ως εδώ τίποτα το επιλήψιμο…

Έλα όμως που εκείνη την ημέρα στο αεροδρόμιο Βρυξελλών σημειώνονταν καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω ενός slow down που αποφάσισαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Περνούσε η ώρα, το αεροπλάνο δεν έφευγε και ξαφνικά απομακρύνεται από τη συντροφιά η κυρία Θάνου. Λίγα λεπτά αργότερα άρχισε να ηχεί δαιμονισμένα ο… συναγερμός. Τι είχε συμβεί και αναστάτωσε την ελληνική αποστολή;

Η κυρία Θάνου, λέει ο κ. Αλαβάνος, ήταν τότε μανιώδης καπνίστρια και φαίνεται πως δεν άντεξε την αναμονή και κατέφυγε σε ένα μέρος το οποίο θεώρησε ασφαλές για να… καπνίσει. Δεν υπολόγισε όμως τους αισθητήρες καπνού, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν και να επέμβει πάραυτα η βελγική αστυνομία.

Οι βέλγοι αστυνομικοί δεν καταλάβαιναν τίποτα, δεν άκουγαν κανέναν και ήθελαν να κρατήσουν την κυρία Θάνου. Το σημαντικότερο, όπως αφηγείται ο κ. Αλαβάνος, δεν την άφηναν να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Αθήνα. Ο κ. Αλαβάνος τότε πήρε πρωτοβουλία και επικοινώνησε με τον τότε πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος και «καθάρισε» την υπόθεση.