Γιατί δεν πήγε σχολείο με το εσώρουχο;

Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η στάση εκπαιδευτικού, σύμφωνα με καταγγελία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, η οποία δημοσιοποίησε το θέμα αποστέλλοντας επιστολή προς το Υπουργειο Παιδείας.

Η ΠΣΕΜ καταγγέλει οτι εκπαιδευτικός επέβαλε τιμωρία σε μαθητή, να βρίσκεται πέραν των τριών ωρών στη βιβλιοθήκη υπό επιτήρηση, διότι πήγε στο σχολείο με φόρμα και οχι με παντελόνι. Παρά τις εξηγήσεις του ίδιου του μαθητή και της μητέρας του, οτι το παντελόνι του σκίστηκε και πως δεν είχε δεύτερο, η εκπαιδευτικός απέβαλε τον μαθητή.
Και πραγματικά είναι να διερωτάται κανείς τι είδους εκπαιδευτικός είναι η συγκεκριμένη; Εκπαιδευτικός δεν είναι αυτός που απλά μπαίνει στην τάξη και παραδίδει την ύλη που καθόρισε το υπουργείο, ο εκπαιδευτικός οφείλει να είναι δίπλα στα παιδιά, να αφουγκράζεται τα προβλήματα τους και να τα καθοδηγεί.
Διερωτήθηκε η κυρία με τον παχουλό μισθό κατα ποσό οι γονείς του συγκεκριμένου μαθητή είχαν την δυνατότητα να του αγοράσουν δεύτερο παντελόνι, ή αν ο μαθητής έχει φαγητό στο σπίτι του; Κατα πόσο οι γονείς του είναι άνεργοι; Και πως τα βγάζουν πέρα;
Ακόμα και ψέματα να έλεγε ο μαθητής, θα μπορούσε η εκπαιδευτικός να τον πλησιάσει να του μιλήσει και να του εξηγήσει, η τιμωρία δεν είναι η λύση για όλα.
Η εκπαιδευτικός οχι μόνο τιμώρησε τον μαθητή αλλα ταυτόχρονα τον στιγμάτισε εντός του σχολικού χώρου, δίνοντας τροφή για σχόλια και ίσως για πειράγματα απο άλλους μαθητές.
Και αν αύριο το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο, ή αντιδρά επιθετικά απέναντι στους εκπαιδευτικούς, κοινωνία και σχολική κοινότητα με ευκολία πάλι θα ρίξουμε όλες τις ευθύνες στον μαθητή.

Δίκτυς ο Κνώσσιος
Πήγε στο σχολείο με αθλητική φόρμα αντί το σκισμένο παντελόνι και τιμωρήθηκε – “Γιατί το υπουργείο δεν έκανε έρευνα;”

NewsRoom
Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και κοινοποίηση στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και στον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, εκφράζει λύπη για τη στάση του Υπουργείου σε σχέση με περιστατικό που έγινε στο Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως, στη Λευκωσία, στις 19 Ιανουαρίου 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΣΕΜ, μαθητής λόγω του ότι “σκίστηκε το παντελόνι του εκείνο το πρωί και δεν είχε δεύτερο, η μητέρα του τον έστειλε με αθλητική φόρμα στο σχολείο. Τόσο ο μαθητής, όσο και η μητέρα του, εξήγησαν στην εν λόγω εκπαιδευτικό την κατάσταση, αλλά εκείνη ήταν ανένδοτη. Επέβαλε τιμωρία στον μαθητή να βρίσκεται πέραν των τριών ωρών στη βιβλιοθήκη, υπό επιτήρηση, λες και έκανε έγκλημα”.

Με αυτή την επιστολή, αναφέρουν οι Μαθητές, “εκφράζουμε τη λύπη μας αφού σε δύο προηγούμενες επιστολές (19/1 και 16/2) δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από μέρους του Υπουργείου.”

“Σχετικά με το περιστατικό επιθυμούμε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας που καταγγείλαμε ως ΠΣΕΜ από τις 19 Ιανουαρίου. Η σιωπή του Υπουργείου μας δημιουργεί ερωτηματικά. Το Υπουργείο δεν έκανε έρευνα; Θεωρεί ασήμαντο το τόσο σοβαρό περιστατικό; Μήπως η σιωπή του Υπουργείου, θέλει να καλύψει το εν λόγω εκπαιδευτικό;”, σημειώνεται.

“Σε μια Κύπρο της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και των κοινωνικών παντοπωλείων τέτοιες συμπεριφορές σε μαθητές από εκπαιδευτικούς είναι απαράδεκτες. Οι άποροι μαθητές καθημερινά να αυξάνονται, η ανθρωπιά και η κατανόηση όμως να μειώνονται;”, διερωτάται η ΠΣΕΜ.