Γεύμα Ντράγκι – Γιούνκερ με μενού την Ελλάδα – Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε συνάντηση

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ερωτηθεί σήμερα από ευρωβουλευτές για την Ελλάδα στην ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον κάλεσε γεύμα. Ο Ντράγκι αναμένεται να ερωτηθεί και για τους κινδύνους που τίθενται για την οικονομία της Ευρωζώνης από την πτώση των τιμών (και την αύξηση των αποδόσεων) των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένει ότι η απόφαση που θα εκδώσει αύριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, θα δώσει ώθηση στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας. Το Δικαστήριο της ΕΕ θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του σχεδίου που είχε ανακοινώσει ο κ. Ντράγκι πριν από τρία χρόνια για αγορές ομολόγων (Outright Monetary Transactions, OMT), όταν η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών τίτλων στις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης απειλούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Το Δικαστήριο εξετάζει το θέμα αυτό, μετά την αμφιβολία που εξέφρασε το γερμανικό Ανώτατο Δικαστήριο, αν το πρόγραμμα OMT υπερβαίνει τα όρια της εντολής της ΕΚΤ και αν μπορεί να θεωρηθεί νομισματική χρηματοδότηση, η οποία απαγορεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ. Αν και οι δικαστές επιτρέπεται να αποκλίνουν στην απόφασή τους από τη μη δεσμευτική γνωμοδότηση του γενικού συνηγόρου του Δικαστηρίου της ΕΕ, κατά κανόνα ακολουθούν τη γνωμοδότηση αυτή στις τελικές αποφάσεις τους. Ο γενικός συνήγορος έδωσε το «πράσινο φως» στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων. Σήμερα, η ΕΚΤ ακολουθεί ένα άλλο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, μετά την τάση αποπληθωρισμού που υπήρξε στην Ευρωζώνη και το οποίο έχει οδηγήσει ήδη σε διαμαρτυρίες στη Γερμανία.