ΓΕΣΥ, εργασιακά, ναυτιλία και μεταρρύθμιση δημόσιας υπηρεσίας στην ατζέντα της Τρόικα

Στη συζήτηση θεμάτων υγείας, μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και ναυτιλίας θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, οι σημερινές συναντήσεις των κλιμακίων της Τρόικας, τα οποία συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα την αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στις 9.00 το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών τα κλιμάκια της Τρόικας θα πραγματοποιήσουν παράλληλες συναντήσεις για εργασιακά θέματα και για θέματα υγείας με έμφαση στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), ενώ το απόγευμα θα συζητηθούν θέματα του τομέα της ναυτιλίας.

Επίσης, το απόγευμα κλιμάκιο της Τρόικας θα συζητήσει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας κατά τομέα. Ειδικότερα, θα εξεταστεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, ο ρόλος, οι αρμοδιότητες, η οργανωτική δομή, το μέγεθος και η στελέχωση των Υπουργείων, υπηρεσιών και ανεξάρτητων αρχών, η δυνατότητα κατάργησης, συγχώνευσης ή εξυγίανσης μη κερδοσκοπικών οργανισμών ή εταιρειών και κρατικών οργανισμών και οι δυνατότητες για αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το πρωί στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Ταμεία Προνοίας, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της συνένωσης της εποπτικής Αρχής των Ταμείων Προνοίας με την εποπτική Αρχή των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Έφορος Ταμείων Προνοίας Θεοφάνης Τρύφωνος και τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΤ.

Επίσης, στην ΚΤ θα πραγματοποιηθούν άλλες συναντήσεις μεταξύ τεχνοκρατών της Τρόικας και της ΚΤ για θέματα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Οι επικεφαλής των πιστωτών της Κύπρου θα βρίσκονται στο νησί την ερχόμενη Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη συνάντηση τους, όπως γίνεται σε κάθε αξιολόγηση, με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και την Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Το τελικό περιεχόμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της άλλης εβδομάδας.