O πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και μέλος του κόμματος FDP, Ότο Φρίκε, παραδέχεται πως η Γερμανία έχει στη διάθεσή της ένα Plan B για την Ελλάδα.
Μάλιστα, θέλοντας να το σκιαγραφήσει για το πώς ακριβώς θα είναι αυτό το εναλλακτικό πλάνο για την Ελλάδα, έφερε το παράδειγμα της Κύπρου τονίζοντας πως μπορεί κανείς να βρει πολλούς παραλληλισμούς ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.
Ο κ. Φρίκε, μιλώντας στο Bloomberg TV, ανέφερε πως το πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή έχει να κάνει τόσο με τα αριθμητικά δεδομένα, όσο και με τις προσωπικές σχέσεις που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό πεδίο. «Ας δούμε τι έγινε στη Ρίγα. Μίλησα με αρκετούς Ευρωπαίους πολιτικούς και μου είπαν πως δεν θέλουν να ακούν άλλες καθηγητικές διαλέξεις για το πώς θα πρέπει να είναι η οικονομία. Μέχρι τώρα άκουγαν μόνο αυτό, αλλά πλέον χρειάζεται μια πολιτική λύση. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν ασχοληθεί κανείς μόνο με τους αριθμούς ή αν κάνει διαλέξεις ως καθηγητής».
Ποιο είναι το Plan B
Σε ερώτηση που τέθηκε για το ποιο είναι το Plan B, ο κ. Φρίκε απάντησε: «Το μεγάλο θέμα με την πολιτική είναι αν δεν έχεις ένα Plan B τότε έχεις πρόβλημα, αν έχεις Plan B και το συζητάς, τότε έχεις πάλι πρόβλημα. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι πρέπει να ψεύδεσαι, κάτι που γίνεται αυτές τις ημέρες. Έχει συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια με την Ελλάδα, γι’ αυτό και νομίζω πως υπάρχουν σε όλες τις χώρες έξυπνοι άνθρωποι που ασχολούνται με ένα Plan B. Αυτό που πρέπει να περιλαμβάνει είναι την πολιτική και η πολιτική έχει να κάνει με το ποιος θα πάρει την ευθύνη πάνω του».
Η λύση της Κύπρου
Επ’ αυτού, ο Γερμανός πολιτικός παραδέχθηκε πως καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να πάρει πάνω της την ευθύνη ενός Grexit. «Όλοι τα υπουργεία Οικονομικών -και όχι μόνο το γερμανικό-, όπως επίσης η Κομισιόν και το ΔΝΤ ψάχνουν να βρουν αν μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στην Κύπρο. Στη Γερμανία δεν υπάρχει μόνο η κ. Μέρκελ, χρειάζεται να περάσουν οι αποφάσεις από το κοινοβούλιο και εκεί θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία. Ναι, επομένως θα υπάρξει ένα Plan B και σε ό,τι έχει να κάνει με τη Γερμανία θα περιστραφεί γύρω από το πόσα θα πληρώσει η χώρα. Ναι, θα αναζητήσουν μια λύση σαν της Κύπρου».
Ο συμβιβασμός
Εξειδικεύοντας για το ποιο πλάνο μπορεί να γίνει δεκτό από τη Γερμανία, ο κ. Φρίκε σημειώνει: «Σε έναν συμβιβασμό όλοι δίνουν κάτι και όλοι παίρνουν κάτι. Αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, κάτι που επί του παρόντος δεν το κάνει, ακόμη και στη φορολόγηση των πλουσίων που είχε υποσχεθεί, τότε αυτό το πλάνο δεν θα περάσει από τη γερμανική βουλή. Η κ. Μέρκελ δεν θα μπορεί να δώσει εξηγήσεις, κι ας έχει μεγάλη πλειοψηφία. Επιπλέον, αυτό το πλάνο θα περιλαμβάνει έλεγχο κεφαλαίων, επομένως μπορούμε να δούμε πώς το διαχειρίστηκε η Κύπρος και έτσι μπορούμε να βρούμε παραλληλισμούς. Στο τέλος αυτός που θα δώσει τέλος στο παιχνίδι θα είναι το ΔΝΤ».
Η εμπιστοσύνη της Μέρκελ στην Τσίπρα
Ο κ. Φρίκε απάντησε και στο ερώτημα αν η Μέρκελ εμπιστεύεται τον Τσίπρα. Η απάντηση που έδωσε ήταν αφοπλιστική: «Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης, αλλά του τι μπορεί να γίνει. Η κ. Μέρκελ δεν πιστεύει σε τέτοιου είδους ματαιότητες. Αυτό που κοιτάζει πάντα είναι τι είδους πλειοψηφία έχει και σίγουρα δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι η πίστη προς έναν πολιτικό ή τα προσωπικά αισθήματα, αλλά αν το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει και αν θα έχει προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της.