Γαλλία: Δικαστήριο δικαίωσε μη καπνιστή κατάδικο που κρατείτο σε κελιά με καπνιστές- Καταδίκασε το Κράτος για προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας!

Το γαλλικό κράτος καταδικάστηκε για “προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας” και θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 1.200 ευρώ σε έναν κρατούμενο επειδή σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον έβαλαν σε ένα κελί με καπνιστές ενώ ο ίδιος δεν καπνίζει.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 ο κρατούμενος φιλοξενήθηκε σε κελιά μεγέθους 20-21 τετραγωνικών μέτρων στη φυλακή της Κουτάνς, στη δυτική Γαλλία, μαζί με 4-6 άλλους άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων κάπνιζαν.

Ο άνδρας, που έχει πλέον αποφυλακιστεί, κατήγγειλε επίσης “τον υπερπληθυσμό στα κελιά όπου φιλοξενήθηκε, τις κακές συνθήκες υγιεινής, φωτισμού και εξαερισμού των κελιών που δεν διέθεταν παρά μόνο ένα άνοιγμα 80 εκατοστών”.

Το διοικητικό δικαστήριο της Καέν, όπου προσέφυγε, τον δικαίωσε αλλά έκρινε ότι δεν δικαιούται την αποζημίωση που ζητούσε ο ίδιος (6.050 ευρώ) αλλά μόνο 1.200 ευρώ για τα όσα υπέστη ως παθητικός καπνιστής.