Γέμισε με ξενοφοβικά σχόλια το Facebook στη Γερμανία – Άμεσα μέτρα υπόσχεται το FB

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια δημοσιεύονται από χρήστες του Facebook στη Γερμανία. Η κυβέρνηση ζητά τη διαγραφή τους και το FB υπόσχεται άμεσα μέτρα. Θα αποδώσουν όμως;

Το Facebook έχει περίπου 27 εκατομμύρια χρήστες στη Γερμανία. Το ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ανταλλαγής φωτογραφιών, απόψεων, αλλά και σχολιασμού. Όμως, όσο εντείνεται η προσφυγική κρίση παρατηρείται ότι τουλάχιστον η γερμανική εκδοχή του Facebook μεταβάλλεται εν μέρει σε τόπο συνάντησης νεοναζί και ρατσιστών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να δημοσιεύουν ανενόχλητα τα ξενοφοβικά τους συνθήματα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά έλεγχος.

Λόγω των πολλών δημόσιων διαμαρτυριών Γερμανών χρηστών για την παρουσία ακροδεξιών απόψεων και σχολίων στο Facebook ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας συναντήθηκε στο Βερολίνο με εκπροσώπους της αμερικανικής πλατφόρμας δικτύωσης, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι ένα ρατσιστικό σχόλιο μπορεί να σβηστεί από την ιστοσελίδα ακόμα και μέσα σε 24 ώρες. Παράλληλα το Facebook δεσμεύθηκε να ξεκινήσει εκστρατεία για περισσότερο αντίλογο (counterspeech) σε ξενοφοβικά σχόλια στην ιστοσελίδα και ανακοίνωσε ότι ξεκινά οικειοθελώς συνεργασία με τον γερμανικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο «Αυτοέλεγχος Πολυμέσων» (FSM).

Στόχος του FB είναι το κέρδος και τίποτα άλλο

Μπορεί το μότο του Facebook να είναι «Connecting People» και οι εκπρόσωποί του να αρέσκονται να υπενθυμίζουν τον θετικό ρόλο της πλατφόρμας δικτύωσης κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης», όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Όμως το κίνητρο της αμερικανικής επιχείρησης δεν είναι η διασφάλιση της ελεύθερης επικοινωνίας, υποστηρίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Άρμιν Ροτ: «Στόχος του Facebook είναι να ευχαριστήσει τους μετόχους. Και εκείνοι είναι ικανοποιημένοι όταν αποδίδει η επένδυσή τους. Πρόκειται για μια επιχείρηση σαν όλες τις άλλες, με στόχο το κέρδος».

Η εκστρατεία αντίλογου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, λέει η συντάκτης Αννα Μαράικε Κράουζε, υπεύθυνη του λογαριασμού στο Facebook της δημοφιλούς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης(ARD): «Για να έχεις αντίλογο πρέπει να υπάρχει και ομάδα χρηστών η οποία θα πει ανοιχτά τις απόψεις της. Αν οι χρήστες γνωρίζουν ότι υπάρχει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δεν σβήνει ρατσιστικά ή ξενοφοβικά συνθήματα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Facebook, η πιθανότητα να βρεθούν χρήστες οι οποίοι επώνυμα να προβάλουν αντίσταση σε όσα γράφονται είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι φίλοι της tagesschau.de στο Facebook να γνωρίζουν ότι εμείς στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αντίλογο. Και επίσης ότι ως συντάκτες παίρνουμε σαφέστατα θέση κατά των σχολίων που είναι περιφρονητικά για τον άνθρωπο. Μόνο τότε είναι εφικτός ένας πραγματικός αντίλογος».