Β. Παπαδόπουλος – “Πέραν των 500 προσφύγων θα φιλοξενεί η Κύπρος”

Πέραν των 500 προσφύγων θα φιλοξενεί η Κύπρος, ενώ την ίδια ώρα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα άτομα που θα υποδεχθεί στην επικράτειά της βάσει κριτηρίων έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να ενταχθούν στο κοινωνικό της περιβάλλον.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ύστερα από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού,«στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν την ανακατανομή 120 χιλιάδων ατόμων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας, από Ιταλία, Ουγγαρία και Ελλάδα, ως αναγκαίο μέτρο διαχείρισης της άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ΕΕ τους τελευταίους μήνες».
Σχετική πρόταση-απόφαση του Συμβουλίου αποτέλεσε τη βάση συζήτησης στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών που έλαβε χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.
Βάσει της εν λόγω πρότασης, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, στην Κύπρο αναλογούν 274 άτομα-πρόσφυγες (123 από την Ουγγαρία, 115 από την Ελλάδα και 36 από την Ιταλία). «Αυτά τα άτομα θα είναι επιπρόσθετα εκείνων που υπάρχουν ήδη στην Κύπρο, δηλαδή ο αριθμός θα υπερβεί τα 500 άτομα» είπε.
Εξήγησε ότι «οι πρακτικές διαδικασίες για τη μεταφορά τους θα είναι οι ίδιες που θα ισχύουν για την υποδοχή των 242 δικαιούχων διεθνούς προστασίας η οποία αποφασίστηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».
Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ο αριθμός των ατόμων που καλείται να υποδεχθεί το κάθε κράτος-μέλος υπολογίστηκε βάσει κλείδας κατανομής, αφού λήφθηκαν υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού, ο δείκτης ΑΕΠ, ο μέσος αριθμός αιτήσεων ασύλου ανά εκατομμύριο για την περίοδο 2010-2014 καθώς επίσης και ο δείκτης της ανεργίας.
Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι για κάθε άτομο που υποδέχονται τα κράτη-μέλη στη βάση της πρότασης της Επιτροπής θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χρηματοδότησης ύψους 6.000 ευρώ, είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σημείωσε, τέλος, ότι «παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιλέγουν τα άτομα που θα υποδεχθούν στην επικράτειά τους βάσει δικών τους κριτηρίων έτσι ώστε να επιλέγουν τα άτομα που είναι πιο εύκολο να ενταχθούν στο κοινωνικό τους περιβάλλον».