Βρετανός Υπουργός Ευρώπης – “Ενθαρρυντικές” οι εξελίξεις για τις συνομιλίες στο Κυπριακό

“Ενθαρρυντικές” χαρακτήρισε με μηνύματά του στο λογαριασμό του στο Twitter ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας Ντέιβιντ Λίντινγκτον τις νεότερες εξελίξεις στην Κύπρο, αμέσως μετά την επανατοποθέτησή του στο Φόρεϊν Όφις.

Σε απάντησή του σε συγχαρητήριο μήνυμα από την τουρκοκυπριακής καταγωγής βαρόνη Έτσε, ο κ. Λίντινγκτον ανέφερε ότι η «η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες για λύση στην Κύπρο. Τα πρόσφατα νέα είναι ενθαρρυντικά».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι ανακοίνωση από το Φόρεϊν Όφις που θα καλωσορίζει την επανέναρξη των συνομιλιών θα εκδοθεί πιθανότατα εντός της ημέρας.

Στις εξελίξεις αναφέρονται το BBC και σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειες λύσης εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τώρα υπάρχει αληθινή ελπίδα για τερματισμό ενός προβλήματος που στοιχειώνει την Ευρώπη εδώ και 41 χρόνια.

Ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών Χιούμπερτ Φάουστμαν δηλώνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι ο καλύτερος δυνατός Τουρκοκύπριος πολιτικός για να ηγείται των συνομιλιών αυτή τη στιγμή. Υποστηρίζει ότι η ανάδειξη του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της κοινότητας είναι η τελευταία πράξη αντίστασης των Τουρκοκυπρίων πριν αφανιστούν ως μειονότητα στο βορρά.

Ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ από το London School of Economics σημειώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι ξέρουν πως αν δεν υπάρξει λύση τώρα, ο Ερντογάν θα επεκτείνει την επιρροή του στα κατεχόμενα. Εκτιμά επίσης ότι από πολλές απόψεις και ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να απαλλαγεί από ένα πρόβλημα που έχει γίνει βραχνάς.

«Έχει έρθει η ώρα από αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν αληθινή ηγεσία. Αυτό περισσότερο από ποτέ θα απαιτήσει από τον Αναστασιάδη να ‘πουλήσει’ τα οφέλη μιας λύσης στους [σκληροπυρηνικούς] Ελληνοκύπριους και από τον Ακιντζί να κάνει τους αναγκαίους συμβιβασμούς ώστε να τον βοηθήσει να το κάνει αυτό», καταλήγει ο Βρετανός αναλυτής.