Βρετανός ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε τη λύση

Η Βρετανία υποστηρίζει σθεναρά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Ο κ. Χάμοντ, που πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χάμοντ, αφού ρωτήθηκε για το μελλοντικό ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, είπε ότι «δεν αναζητούμε κάποιον ειδικό ρόλο» και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη διαδικασία».

Επανέλαβε εξάλλου ότι η προσφορά για παράδοση μεγάλου μέρους των εδαφών των Βάσεων στην Κύπρο, στο πλαίσιο μιας λύσης, ισχύει ακόμη.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι το θέμα των εγγυήσεων θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί από τους δύο ηγέτες και «όταν θα έρθει η ώρα, θα μιλήσουμε επίσης και με το ΗΒ αναλόγως».

Είπε επίσης ότι η συνεργασία με το ΗΒ για τα θέματα ασφάλειας «έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα».