Βρήκαν τη χρυσή τομή – Τίτλοι ιδιοκτησίας σε λίγους μήνες για τους εγκλωβισμένους αγοραστές

Τίτλο ιδιοκτησίας θα αποκτήσουν τους επόμενους μήνες οι εγκλωβισμένοι αγοραστές. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητήθηκε σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής και την ερχόμενη Πέμπτη θα βρίσκεται για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι από τη ρύθμιση θα επωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες αγοραστές, Κύπριοι και ξένοι.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν ξοφλήσει θα πάρουν τίτλο και θα τους μεταβιβαστεί το ακίνητο ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων του πωλητή.

Όσοι κατέβαλαν προκαταβολή και είναι συνεπείς στην αποπληρωμή του δανείου τους θα εξασφαλίσουν τίτλο, αλλά δεν θα τους μεταβιβαστεί το ακίνητο.

Η νομοθεσία καλύπτει αγορά ακινήτου που έγινε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Με νέα νομοθεσία, η οποία ετοιμάζεται θα καλυφθούν και οι αγοραστές μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι τα μεταβιβαστικά τέλη θα είναι μειωμένα κατά 50%.

Επεσήμανε ότι δεν θα επηρεαστούν οι τράπεζες, αναφέροντας ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τη ρύθμιση που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών υποστήριξε ότι είναι αντισυνταγματική και ζημιογόνα για τις τράπεζες η πρόνοια για διαγραφή της υποθήκης της τράπεζας του επιχειρηματία ανάπτυξης γης και εισηγείται να παραμείνει η υποθήκη για το υπόλοιπο του δανείου του αγοραστή.