Βαρουφάκης στον Guardian: Η επιτυχία Τσίπρα δεν είναι λαμπρή, αλλά ας μην τον ξεγράψουμε…

Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα, είναι ο τίτλος του άρθρου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, τα μνημονιακά νομοσχέδια εγκρίνονταν από τη Βουλή με οριακή πλειοψηφία. Τώρα όμως, αντιτείνει, θα «περνούν» με χαρακτηριστικά άνεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί γι’ αυτό.

«Για να έρθει σε αυτό το σημείο η ελληνική δημοκρατία είχε προηγηθεί ο βαθύτατος τραυματισμό της» υπενθυμίζει, επικαλούμενος το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου αγνοήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, επισημαίνει ότι καλείται να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει.

Προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, προσθέτει ο πρώην υπουργός, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την επαναδιαπράγμευση ορισμένων σημείων του μνημονίου, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για την ολομέτωπη σύγκρουση με τους ολιγάρχες. «Το πρόβλημα συνίσταται στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας της άνωθεν υποσχέσεις, εν μέσω των αυστηρών και δύσκολων συνθηκών που επιβάλει η συμφωνία, που μόλις υπογράφηκε» τονίζει.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης σπεύδει να διευκρινίσει ότι η προοπτική επιτυχίας του κ. Τσίπρα δεν είναι λαμπρή. Όμως, κατέληξε, δεν πρέπει να τον ξεγράψουμε.

Πηγή:protothema.gr