Α.Τσίπρας: Δεν μου δίνετε εντολή ρήξης αλλά διαπραγμάτευσης – Συγκαλώ το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Την πρόθεσή του να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να ζητήσει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του το βράδυ της Κυριακής με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη συντριπτική νίκη του «Όχι».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μεγάλη νίκη, σημειώνοντας ότι όλες και όλοι γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.

Αποδείξαμε ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, σημείωσε και πρόσθεσε πως όταν ένας λαός έχει πίστη, μπορεί να αντέξει.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον καθένα και την καθεμία, «ανεξάρτητα αν επιλέξατε ναι ή όχι». Από τώρα και στο εξής είμαστε όλοι ένα, σημείωσε και τόνισε ότι χρέος μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης τους χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες που βγήκαν στους δρόμους δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στο ελληνικό λαό.

«Κάνατε μια πολύ γενναία επιλογή ωστόσο έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνεται δεν είναι ρήξης με την Ευρώπη», ανέφερε και μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης μιας συμφωνίας απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Αυτή την εντολή θα την υ[υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή, τόνισε. «Με τη σημερινή ιστορική και γενναία επιλογή ο λαός απάντησε στο σωστό ερώτημα. Δεν απάντησε στο μέσα ή έξω από το ευρώ. Ο ελληνικός λαός έδωσε απάντησε στο ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουμε».

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα από αύριο θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είμαι βέβαιος ότι η ΕΚΤ κατανοεί όχι μόνο τη γενική οικονομική κατάσταση αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης.

«Διαπραγμάτευση με πλάνο αξιόπιστης χρηματοδότησης, αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους», κάνοντας αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ, η οποία «επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις».

«Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και ειλικρινή συνεννόηση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.