Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 19 νεκροί -εκ των οποίων εννέα παιδιά- από έκρηξη βόμβας

Κανένας δεν έχει αναλάβει έως τώρα την ευθύνη για την έκρηξη αυτή. Οι Ταλιμπάν αρνούνται συνήθως ότι βάζουν στο στόχαστρο αμάχους

Τουλάχιστον 19 Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 9 παιδιά, από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου σε μια νότια επαρχία του Αφγανιστάν, την ώρα που οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν μια σημαντική περιοχή στον βορρά, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην μάχη για τον έλεγχο της πόλης Κουντούζ, ανακοίνωσαν σήμερα Αφγανοί αξιωματούχοι.

Χθες το βράδυ 19 άνθρωποι, εκ των οποίων 9 παιδιά και 8 γυναίκες, σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτή βόμβας στην νότια επαρχία Χελμάντ, δήλωσε ο υπεύθυνος της αστυνομίας Χάτζι Τζάναν Άκα.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για χωρικούς που είχαν γλιτώσει πρόσφατα από τις συγκρούσεις στην περιοχή Μάρτζαχ και που όπως φαίνεται προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Ήθελαν να επιστρέψουν στο χωριό τους, αλλά το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε μια βόμβα που είχαν τοποθετήσει στην άκρη του δρόμου Ταλιμπάν», σημείωσε ο Άκα.
Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters δήλωσε ότι όλα τα παιδιά που είδε να κείτονται νεκρά ήταν κάτω των πέντε ετών.

Κανένας δεν έχει αναλάβει έως τώρα την ευθύνη για την έκρηξη αυτή. Οι Ταλιμπάν αρνούνται συνήθως ότι βάζουν στο στόχαστρο αμάχους. Ωστόσο ο ΟΗΕ επικρίνει έντονα την τακτική τους να τοποθετούν βόμβες στις άκρες των δρόμων.

Στο Αφγανιστάν επικρατεί μια έξαρση της βίας από το τέλος του περασμένου έτους που αποχώρησαν οι περισσότερες ξένες δυνάμεις από την χώρα. Οι Ταλιμπάν πολεμούν για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη που τελούν τώρα υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.
Αξιωματούχοι στον αφγανικό βορρά δήλωσαν σήμερα ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προήλασαν χθες το βράδυ στην πόλη Κουντούζ της ομώνυμης επαρχίας και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή Σαρντάρα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας, Χαμντουλάχ Ντανίσι, σφοδρές μάχες διεξάγονταν σήμερα μόλις τρία χιλιόμετρα από το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της ασφάλειας πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα σύνοδο για να σχεδιάσουν μια αντεπίθεση. «Σήμερα θα πάρουμε πίσω την περιοχή Σαρντάρα και αυτό θα το δείτε», σημείωσε ο Ντανίσι, την ώρα που ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, δήλωνε ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της περιοχής Σαρντάρα και 12 φυλάκια της αστυνομίας.

Μια απώλεια του ελέγχου της Κουντούζ, θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τις αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες πολεμούν φέτος κυρίως χωρίς να έχουν αμερικανική υποστήριξη.