Αυτόν τον υπουργό Οικονομικών, τον χαιρόμαστε

Τον χαιρόμαστε γιατί ανέλαβε το νευραλγικό και πιο δύσκολο των καιρών υπουργείο, εκείνο των Οικονομικών. Διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους δανειστές, όσο κι αν κάποιοι τον ήθελαν να υποκύπτει σε κάθε ασφυκτικό μέτρο που του προτάθηκε.

Δούλεψε μερόνυχτα και σιωπηλά, παρά τις “κοτρόνες” που έφαγε από βολεμένους και μη. Τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομα τους, για παράδειγμα στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών.

Τον χαιρόμαστε γιατί δεν είπε ποτέ ψέματα, όπως άλλοι που διαλαλούσαν σε χλιδάτες συγκεντρώσεις πως “η οικονομία μας είναι αλώβητη”. Παρά μόνο έλεγε την πικρή αλήθεια με άκρατη σοβαρότητα, παραθέτοντας τους αμείλικτους αριθμούς και δεδομένα της οικονομίας μας, ενώπιον όλων.

Τον χαιρόμαστε γιατί κράτησε τα χαλινάρια της κατρακύλας και ανέλαβε το βάρος της εφαρμογής οδυνηρών μέτρων λιτότητας.

Τον χαιρόμαστε επειδή είναι ένας νέος άνθρωπος που απέδειξε σοβαρότητα, πειθαρχία και μεθοδικότητα. Απέτρεψε την αναρρίχηση της θλιβερής ανεργίας, παρά τις διακηρύξεις της σκληρής αντιπολίτευσης που συνέβαλε σε αυτό, λίγα χρόνια πριν.

Τον χαιρόμαστε επειδή σήμερα είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από το μνημόνιο, σήμερα οι δείκτες σταθεροποιήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα και η Κύπρος ξαναμπήκε στις αγορές.

Ε ναι λοιπόν, ας βγάλουμε κάποιοι τις παρωπίδες κι ας αφήσουμε τα εύηχα συνθήματα και τα χειροκροτήματα, κι ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, ας κάνουμε αυτοκριτική, ακόμη κι αν δεν τολμήσουμε να τη μοιραστούμε με άλλους.

Ας αναγνωρίσουμε στο Χάρη Γεωργιάδη, τη σκληρή προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας μας και δύο χρόνια μετά το μνημόνιο, να μπορούμε όλοι να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Αυτόν τον υπουργό Οικονομικών, τον χαιρόμαστε κύριε Μαχαιρίτσα, επειδή είναι ένας από μας, σκέφτεται σαν εμάς και δεν διακατέχεται από κόμπλεξ ανωτερότητας και σύνδρομα, που απέδειξαν άλλοι στην άνεση της προσωπικής τους πολυτέλειας και στη δόξα μιας υπουργικής καρέκλας, την οποία θέλησαν για λόγους γοήτρου.

Χάρυβδη