Αυτοί χρωστούν τα 167 εκατομμύρια – Γιατί δεν καταχωρήθηκαν ποινικές υποθέσεις όπως γίνεται για τους μικρομεσαίους;

Έντονο προβληματισμό και αναστάτωση στηνκοινή γνώμη προκαλεί η η αποκάλυψη της σελίδας μας, για εργολήπτη ο οποίος χρωστά €2.300.708 στο κράτος σαν φορολογία και ενώ με οδηγίες του τέως Γενικού Εισαγγελέα ανεστάλη η ποινική του δίωξη για λόγους υγείας, αυτός εργάζεται κανονικά στην ανέγερση μεγάλης οικοδομής στην Επαρχία Πάφου.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι τεράστια για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων αυτών από την Πολιτεία.

Η σελίδα μας αναδημοσιεύει το κατάλογο των μεγαλύτερων οφειλετών προς το κράτος από την οποία προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα.

Είναι γνωστό ότι το να μην πληρώσεις φόρο ή ΦΠΑ, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Μετά από καταχώρηση ποινικής υπόθεσης, ο κατηγορούμενος και σε περίπτωση εταιρείας, οι διευθυντές της, σε περίπτωση που συνεχίζουν να μην πληρώνουν, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης. Είναι πολλοί μάλιστα συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν τα κάγκελα της φυλακής γιατί δεν πλήρωσαν φόρους.

Στη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες, θα δείτε ξεκάθαρα ότι το κράτος επέλεξε σε αρκετές περιπτώσεις, την καταχώρηση αστικής υπόθεσης (αγωγής δηλαδή) για την είσπραξη των οφειλομένων, αντί ποινικής υπόθεσης.

seli4

seli7

Ενώ τα Δικαστήρια της Κύπρου κατακλύστηκαν με  χιλιάδες συμπατριώτες μας οι οποίοι δεν πληρώνουν ΦΠΑ, Φόρο, Κοινωνικές ασφαλίσεις, οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα με φυλάκιση εάν δεν τα πληρώσουν, το κράτος φαίνεται να διατηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για κάποιους «μεγάλους».

seli8

seli9

Είναι γνωστό ότι οι αστικές υποθέσεις, παίρνουν αρκετά χρόνια να εκδικαστούν. Μάλιστα, στο τέλος αυτών των υποθέσεων, αυτός που οφείλει δεν καταλήγει στη φυλακή, με αβέβαιο τρόπο είσπραξης.

Γιατί λοιπόν το κράτος επιλέγει να ΜΗΝ καταχωρήσει ποινικές υποθέσεις, όπως άλλωστε πράττει με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες μας που οφείλουν μικροποσά, ενώ την ίδια ώρα τα μεγαθήρια απολαμβάνουν άλλων δικαστικών μέτρων, χρονοβόρων διαδικασιών και προστασιών, από τα οποία ουσιαστικά δεν κινδυνεύουν.

seli10

seli11

Αυτοί οι οποίοι προσάγονται καθημερινά στα ποινικά δικαστήρια, δεν είναι άλλοι από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Άνθρωποι οι οποίοι εργοδοτούν κόσμο και είδαν τα έσοδά τους να εκμηδενίζονται.

seli12

Για κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές, τις οποίες το κράτος επέλεξε την καταχώρηση αστικών υποθέσεων, αντί ποινικών που καταχωρούνται για τον υπόλοιπο κόσμο, το κράτος θα πρέπει να λογοδοτήσει γιατί. Με ποιων τις οδηγίες υπάρχει αυτή η διάκριση; Γιατί δεν ακολουθούνται παρόμοιες διαδικασίες για όλο τον κόσμο ιδιαίτερα τον απλό κόσμο;

Γιατί εναντίον κάποιων ενεργοποιούνται όλα τα όπλα του νόμου και για άλλους όχι; Γιατί οι μικροί να μπαίνουν φυλακή ενώ άλλοι όχι; Γιατί κάποιοι να εξευτελίζονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώ άλλοι όχι; Γιατί κάποιοι να πρέπει να συγκεντρώσουν τα χρήματα σε μερικούς μήνες για να γλιτώσουν τα σίδερα της φυλακής και κάποιοι να κάνουν περίπατο στα αστικά δικαστήρια για χρόνια;

Η σελίδα μας θα παραμείνει στο πλευρό αυτών των χιλιάδων μικρομεσαίων οι οποίοι φαίνεται να τυγχάνουν μεταχείρισης ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η σελίδα μας θα αναμένει απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι έχουν κωφεύσει σε αυτή την παράφορη αδικία. Η σελίδα μας αναμένει απαντήσεις ποιοι από τους μεγάλους πήγαν φυλακή και ποιοι από τους μικρούς που δεν έφταιξαν τους δόθηκαν οι ευκαιρίες και οι ευκολίες πληρωμής.

Μήπως αυτούς κ. Υπουργέ Οικονομικών δεν εισπράττατε και αναγκαστήκατε να κουρέψετε καταθέτες; Μήπως αυτούς δεν μπορείτε να εισπράξετε και αυξήσατε τις φορολογίες για όλους τους υπόλοιπους; Μήπως αυτούς δεν μπορείτε να εισπράξετε και παραμένουν οι κάτοχοι αξιογράφων χωρίς αποζημίωση;

Σπάρτακος