Ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας σε ανακοίνωσή τους αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους απεργούν την ερχόμενη Πέμπτη 7 Μαΐου.
Όπως αναφέρουν «ο μεγάλος φόρτος εργασίας που δέχονται τα κρατικά νοσοκομεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ελλειπή στελέχωση τόσο σε νοσηλευτικό όσο και άλλο προσωπικό, καθώς και τα συσσωρευμένα προβλήματα των νοσοκομείων δεν μας αφήνουν περιθώριο να μην προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».
Ζητούν τα δημόσια νοσοκομεία να ενδυναμωθούν και να στελεχωθούν σωστά, ώστε ο Κύπριος Πολίτης να απολαμβάνει την ποιοτική φροντίδα υγείας που του αξίζει σε συνθήκες ασφάλειας.
Αναφέρουν επίσης ότι πέραν των 900 νοσηλευτών υπηρετούν ως έκτακτοι χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική αποπαγοποίησης των κενών θέσεων, ενώ σε άλλες υπηρεσίες έχουν ήδη αποπαγοποιηθεί εκατοντάδες θέσεις και έπονται και άλλες. Προσθέτουν ότι 185 νοσηλευτές από το 2010 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διορισμού τους από την ΕΔΥ, και παρά τις προσπάθειες δεν διαφαίνεται διάθεση από τους αρμοδίους να ασχοληθούν με το θέμα.
Αναφέρουν εξάλλου ότι πέραν των 450 νοσηλευτών έχουν συμπληρώσει 24 μήνες υπηρεσίας και το κράτος, άδικα, παράνομα και παράτυπα, συνεχίζει να τους αποκόπτει 10% από το μισθό τους, πέραν των άλλων αποκοπών που έχουν επιβληθεί σε όλους. Όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη αποκοπή γίνεται σε όλους τους έκτακτους πλην τους επ ΄αορίστου και είναι διαχρονική, παρόλο που αρκετοί από αυτούς υπηρετούν από το 2009 αντιμετωπίζονται ως νεοεισερχόμενοι.
Επίσης, όπως αναφέρεται, 350 νοσηλευτές έχουν συμπληρώσει 30 μήνες συνεχούς υπηρεσίας (αρκετοί από αυτούς ήταν στην υπηρεσία προ του 2012) όμως ο νόμος που θεσπίστηκε το 2012 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους στερεί το δικαίωμα να μετατραπούν σε «εργοδοτουμένους επ΄αορίστου»
«Απεργούμε γιατί, ενώ οι ανάγκες είναι μόνιμες, προσλαμβάνονται συνεχώς έκτακτοι με ανομοιογένεια ως προς τα συμβόλαιά τους (15νθήμερα, 6μηνα, διετή), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων», αναφέρεται.
Στους λόγους αναφέρονται επίσης η μη πλήρωση πάνω από 180 κενών θέσεων ανέλιξης, η κατάργηση θέσεων νοσηλευτών παρά τις ανάγκες που υπάρχουν και η μη ένταξη των νοσηλευτών μισθολογικά στην πανεπιστημιακή δομή
Αναφέρουν επίσης ότι με τις προθέσεις που υπάρχουν περί αυτονόμησης, αυτό που διαβλέπουν είναι ότι σταδιακά τα δημόσια νοσοκομεία θα πέσουν σε μαρασμό και κλείσιμο.