Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές Ακκιντζί

Οι καφέδες, τα εκμέκ καταίφ, οι θεατρικές παραστάσεις και πολλά ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής, όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη εισέρχονται στα ακανθώδη θέματα, θα ατονήσουν.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου είτε το θέλουν είτε όχι τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο ένας τις κόκκινες γραμμές του άλλου.

Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι πολύ καλά γνωστές και αδιαπραγμάτευτες. Ποιες είναι όμως, αυτές που θα προβάλλει ο Μουσταφά Ακκιντζί;

Η ιστοσελίδα μας αποκαλύπτει σήμερα σε ποιαθέματα, σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει, δεν πρόκειται να υποχωρήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

-Δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη θέση για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

-Η συμφωνία που θα υπογραφεί να καταστεί πρωτογενές Δίκαιο της ΕΕ.

-Ο Μουσταφά Ακκιντζί συνδέει συνεχώς το θέμα της διζωνικότητας με τα ζητήματα της εγκατάστασης Ε/Κυπρίων στο Τ/Κυπριακό συνιστών κρατίδιο.

-Αυτό που προέχει για την Τουρκική πλευρά είναι να διοικεί την «περιοχή της». Δηλαδή θ’ αναγνωρίζεται η εφαρμογή των βασικών ελευθεριών με κάποιες ουρές, που θα θέτουν περιορισμούς στην άσκηση δικαιωμάτων.

– Ο Τ/Κύπριος ηγέτης επιμένει στην εκ περιτροπής Προεδρία , προτάσσοντας το θέμα ως αδιαπέραστη «κόκκινη γραμμή».

-Επιθυμεί διακαώς μόνιμα και όχι εκ περιτροπής το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Μεταξύ όλων αυτών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να προτάξει και τις Ε/Κυπριακές αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές, που είναι λίγο πολύ γνωστές.

Αν λοιπόν σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν μέχρι σήμερα και υπήρξαν συγκλίσεις, αυτές οι συγκλίσεις απλώς διατηρούν μια καλή δυναμική.

Για να προχωρήσει αυτή η δυναμική θα χρειαστεί να διαπεραστούν και κόκκινες γραμμές.

Μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Μουσταφά Ακκιντζί;

Κρατίνος