Αυξήθηκαν τα ψυχολογικά των Ολλανδών – Δείτε για ποιους λόγους

Οι ολλανδικές Αρχές είναι ιδιαίτερα θορυβημένες από την αύξηση των ψυχικών ασθενειών το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Από το 2013 έως το 2014 η αύξηση που σημειώθηκε ήταν της τάξεως του 13% και σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας οι περιπτώσεις από 53.000 έφθασαν στις 60.000.

Η μεγάλη αυτή αύξηση αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.

Η Γιακόμπιν Γκέελ, η οποία διευθύνει την ένωση για τις ψυχικές ασθένειες «GGZ Ολλανδία», μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε ότι επιπροσθέτως γίνονται και μεγάλες περικοπές στον τομέα της υγείας. Η Ολλανδία έχει περικόψει κρεβάτια στα δημόσια ψυχιατρεία με στόχο οι ασθενείς να περιθάλπονται στα εξωτερικά ιατρεία.

Ο Φρεντ τερ Μερ διευθύνει την ομάδα «Yulius», η οποία αποτελείται από διάφορους φορείς ψυχικής υγείας, οι οποίοι περιλαμβάνουν συνολικά 16.000 ασθενείς, είπε ότι η Ολλανδία για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει λίστες αναμονής για ψυχικά ασθενείς.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση των ψυχικών ασθενειών είναι η οικονομική κρίση.

«Η οικονομική κρίση δημιούργησε πολλά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους. Τα προβλήματα αυτά τώρα έρχονται σιγά-σιγά στο φως. Σκεφθείτε για παράδειγμα ένα ζευγάρι με παιδιά όπου και οι δυο γονείς χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους. Άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν ικανοποιητικά στρεσογόνες καταστάσεις, τότε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα» δηλώνει η Ολλανδέζα ειδικός.

«Αυτοί οι άνθρωποι καταρρέουν από το βάρος του πόσο σύνθετη είναι σήμερα η κοινωνία μας» επισημαίνει και συμπληρώνει πως ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας είναι οι εικόνες βίας. Παντού βλέπουμε εικόνες συγκρούσεων, βίας, πολέμων τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ίντερνετ” πρόσθεσε.

Η Γιακόμπιν Γκέελ υπογραμμίζει πως αυτές οι εικόνες βίας συμβάλλουν σε ένα πιο στρεσογόνο περιβάλλον. «Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να έχουν ήδη ένα βεβαρημένο ιστορικό με ψυχικές ασθένειες. Πριν αναζητήσουμε όμως λύσεις, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα».