Αυξάνονται οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Αφγανιστάν – Εκατοντάδες οι τραυματίες (βίντεο)

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι (24 στο Αφγανιστάν και 76 στο γειτονικό Πακιστάν) έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 7,5 βαθμών που σημειώθηκε στις 11:09 το πρωί (ώρα Κύπρου) και είχε επίκεντρο το βορειοανατολικό Αφγανιστάν και έγινε αισθητός μέχρι και στην Ινδία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Ο αριθμός νεκρών και τραυματιών αυξάνεται ραγδαία καθώς περνούν οι ώρες.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ζώνες όπου ζουν φυλές στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Άλλοι 20 σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, όπως και 3 στην περιοχή Γκίλγκιτ-Μπαλιστάν και ένας στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, σύμφωνα με πηγές.

Την ίδια ώρα στην βόρεια αφγανική πόλη Ταλοκάν 12 μαθήτριες ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το σχολείο τους για να γλιτώσουν από το σεισμό, όπως και τουλάχιστον 35 τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική επαρχία Νανγκαχάρ, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους. Επίσης πάρα πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη χώρα.

Σε νεώτερη ανακοίνωσή του το USGS αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος του σεισμού από 7,7 που είχε εκτιμήσει στην αρχή σε 7,6 και λίγο αργότερα σε 7,5, ενώ διευκρίνισε ότι το επίκεντρό του βρισκόταν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Σύμφωνα και πάλι με το USGS, o σεισμός είχε εστιακό βάθος 196 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του βρισκόταν 82 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Φεϊζαμπάντ, σε απομακρυσμένη περιοχή του Αφγανιστάν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός για σχεδόν ένα λεπτό στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίσης ήταν αισθητός στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν, όπως επίσης και την Καμπούλ, αλλά όχι στο Νεπάλ, στο οποίο είχε σημειωθεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός τον Απρίλιο.

Η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία αποτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 8,1 βαθμούς.

Στην πρωτεύουσα της Ινδίας εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν στους δρόμους, όπως άλλωστε και στην Καμπούλ και στο Ισλαμαμπάντ.