Αρχίζουν από βδομάδας μεγάλες δίκες στο δικαστήριο

Μετά την ανάπαυλα των εορτών του Πάσχα επαναρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα η εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων που απασχολούν την κοινή γνώμη και οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης.

Την Τρίτη, 10 Μαΐου, συνεχίζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της πρώτης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, ως νομικού προσώπου, και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της τράπεζας με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς.

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο, το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων σε πέντε κατηγορίες που αφορούν στη χειραγώγηση της αγοράς, ενώ τους απάλλαξε από την έκτη κατηγορία για συνωμοσία προς καταδολίευση.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία και όρισε τη 10η Μαΐου για να δηλώσουν ενώπιον του τον τρόπο με τον οποίο θα απολογηθούν. Οι κατηγορούμενοι μπορούν να επιλέξουν να καταθέσουν ενόρκως από το εδώλιο του μάρτυρα και να αντεξεταστούν από την Κατηγορούσα Αρχή, να προβούν σε ανώμοτη δήλωση από το ειδώλιο του κατηγορούμενου χωρίς να ορκιστούν και χωρίς να αντεξεταστούν από την κατηγορούσα αρχή ή να μην πουν οτιδήποτε. Οι κατηγορούμενοι έχουν επίσης το δικαίωμα της κλήτευσης μαρτύρων.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.

Για την Τρίτη, 10 Μαΐου, έχει οριστεί για ακρόαση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και η δεύτερη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της, που αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψη της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν όπως τους δοθεί χρόνος για προετοιμασία, επικαλούμενοι τον όγκο του μαρτυρικού υλικού, την πολυπλοκότητα των όρων, αλλά και την ενασχόλησή τους με την πρώτη υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου. Η Κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε ένσταση και η υπόθεση ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Ανδρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης και Κώστας Χατζήπαπα.
Σημειώνεται ότι Ανδρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, καθώς και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη υπόθεση.

Την Τετάρτη, 11 Μαΐου, είναι ορισμένη για ακρόαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας με σκοπό να παραπεμφθεί και αυτή ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί χειραγώγησης της αγοράς λόγω της μη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, ως είχαν υποχρέωση, για την απομείωση της υπεραξίας της Λαϊκής την περίοδο 2011, που είχε ως αποτέλεσμα τη φερόμενη παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, Μάρκος Φόρος, Παναγιώτης Κουννής και Νεοκλής Λυσάνδρου, οι οποίοι κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς, για παραπλανητικές δηλώσεις, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ οι δύο Κύπριοι κατηγορούμενοι Κουννής και Λυσάνδρου εμφανίστηκαν κανονικά κατά τις προηγούμενες δικάσιμους, οι δύο εξ Ελλάδος κατηγορούμενοι, Μπουλούτας και Φόρος, δεν εμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να εκδοθούν εναντίον τους ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 18/4, Μπουλούτας και Φόρος εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παρουσιαστούν αυτοβούλως ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας Δικαστικών Συνδρομών στις 9 Μαΐου, προκειμένου να έρθουν στην Κύπρο για τη δίκη της 11ης Μαΐου. “Θα σεβαστούμε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, παρά τη διαφωνία μας”, όπως αναφέρουν και προσθέτουν ότι “δυστυχώς, η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάσισε να μεταχθούμε στην Κύπρο, ώστε να είμαστε παρόντες στην έναρξη της δίκης, η οποία θα διεξαχθεί στις 11 Μαΐου 2016”.

Σημειώνεται ότι ο τέως εκτελεστικός διευθυντής της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος δεν είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους.

Την Τρίτη, 10 Μαΐου, επαναρχίζει ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου, των δικηγόρων Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους  και του δικηγορικού γραφείου «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ».

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του κ. Ερωτοκρίτου από την Κατηγορούσα Αρχή και την επόμενη δικάσιμο η πλευρά της υπεράσπισης του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως θα κλητεύσει μάρτυρες υπεράσπισης. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν μαρτυρική κλήση για να καταθέσουν στην υπόθεση ως μάρτυρες υπεράσπισης είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια τη θέση πως άρνηση του να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου θα είναι ποινικό αδίκημα.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στην ίδια υπόθεση, με ένορκη μαρτυρία επέλεξε να δώσει και τη δική του εκδοχή ο Παναγιώτης Νεοκλέους, ενώ ο Ανδρέας Κυπρίζογλου θα προβεί σε ανώμοτη δήλωση από το εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς να ορκιστεί και να χωρίς να αντεξεταστεί από την Κατηγορούσα Αρχή και το δικηγορικό Γραφείο Andreas Neocleous & Co LLC θα καλέσει μάρτυρες υπεράσπισης. Εκτός από το Γραφείο Νεοκλέους, του δικαιώματος κλήτευσης μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι θα αντεξεταστούν από την Κατηγορούσα Αρχή, επέλεξαν να κάνουν χρήση και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και στις 13 και 16 Μαΐου.

Για τις 10 και 12 Μαΐου ορίστηκε η ακρόαση των 16 αναφορών που καταχωρήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τα νομοθετήματα που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής στην τελευταία της συνεδρίαση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος είπε ότι οι 8 πρώτες αναφορές ορίστηκαν για οδηγίες στις 10 Μαΐου και οι υπόλοιπές 8 στις 12 Μαΐου. Οι ακροάσεις έχουν οριστεί για τις 12 το μεσημέρι ενώπιον της πλήρους ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Την Παρασκευή, 13 Μαΐου, θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, ο οποίος διέπραξε στις 29 Μαρτίου αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο, το Δικαστήριο ανέβαλε για τις 13 Μαΐου την ακροαματική διαδικασία προκειμένου να παραληφθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε σχέση με το αίτημα έκδοσης του Μουσταφά στην Αίγυπτο.

Αναφορικά με την υπόθεση των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, η εκ νέου παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στη βάση του νέου κατηγορητηρίου ορίστηκε για τις 15 Ιουνίου. Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αποσύρθηκε το παλιό κατηγορητήριο και στη συνέχεια καταχωρήθηκε νέο με τη συμπερίληψη του Διευθυντή της Enviroplant, Θεοφάνη Λώλου και της εταιρεία Enviroplant ως νομικό πρόσωπο και με τις ίδιες κατηγορίες.

Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όρισε για μετά τις βουλευτικές εκλογές και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου την ακρόαση της υπόθεσης εναντίον του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους για τροχαίες παραβάσεις.

Επίσης, εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην έφεση της καταδικαστικής απόφασης του Κακουργιοδικείου εναντίον των  Έλενας Σκορδέλη, Τάσου Κρασοπούλη, Γρηγόρη Ξενοφώντος και Ανδρέα Γρηγορίου, για την υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Εκδοτικού Οίκου «Δίας», Άντη Χατζηκωστή.

Κατά την ακροαματική διαδικασία τον περασμένο Μάρτιο, το τριμελές Εφετείο αφού άκουσε όλες τις πλευρές, επιφυλάχθηκε για την έκδοση της απόφασης του.