Αρχίζει η διαδικασία εντοπισμού της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού

Με τρισάγιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη μνήμη των πεσόντων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ αρχίζουν τις 10.00 οι εργασίες για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, με 28 καταδρομείς και τέσσερα μέλη πληρώματος, με στόχο να εντοπιστούν τα λείψανα των 19 στρατιωτών, καθώς 12 εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Ήταν το Νίκη 4 του Βασίλη Παναγόπουλου που από το πρωί της 22ας Ιουλίου 1974 μέχρι σήμερα παραμένει θαμμένο στον Τύμβο, κάτω από το μνημείο του σταυρού.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου ανέφερε πως η σεμνή τελετή, στην παρουσία του Πρέσβη ή εκπροσώπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και θα σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου γύρου ανασκαφών που αφορούν την προετοιμασία του χώρου ώστε γύρω στις 20 Αυγούστου να περάσουμε στη δεύτερη και σημαντική φάση.

Όπως είπε, θα εργαστεί μια ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων επιστημόνων, Κυπρίων και ξένων, για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των λειψάνων, τηρώντας όλες τις εργασίες εξετάσεων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Δημοκρατίας στην Έγκωμη και ταυτοποίησης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Στην ομάδα εντάσσεται και αυτός που ηγήθηκε των εκταφών στους ομαδικούς τάφους στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και ειδικός από την Αυστραλία που εργάστηκε και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο εξωτερικό, πρόσθεσε. Επεσήμανε επίσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μετά και από ενημέρωση των στρατιωτικών Αρχών της Ελλάδας ότι πιθανόν στο αεροσκάφος να βρίσκονταν εκρηκτικά για την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανασκαφή.

Η τρίτη φάση αφορά την αποκατάσταση του χώρου και αυτό περιλαμβάνεται με ειδικό κονδύλι στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόσθεσε λέγοντας πως αυτό θα γίνει τάχιστα ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος για τις επόμενες επετειακές εκδηλώσεις. Ερωτηθείς σχετικά, ο Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι υπάρχει πρόνοια ενός συνολικού κόστος “αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει όταν κάνει μια ανασκαφή τι θα βρει, ακόμη δεν είμαστε σίγουροι αν θα βρούμε τους καταδρομείς εκεί”.

Πηγή:ΚΥΠΕ