Από το Mavi Marmara στον Κωνσταντίνο Οδυσσέως και από τους Νενέκους στους Ναιναίκους και τους πατριώτες

 

Έχει αρκετό καιρό, παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή, μπορώ να πω και συμπάθεια, τις ιδεολογικές τοποθετήσεις του γνωστού παράγοντα του δημοσιογραφικού γίγνεσθαι, Κωνσταντίνου Οδυσσέως, αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ένας άνθρωπος πολύ μορφωμένος, με διαύγεια πνεύματος, όμως δυστυχώς έφυγε από την κατηγορία του φίλαθλου και πέρασε στη κατηγορία του οπαδού.

Οπαδισμός για οποιοδήποτε ζήτημα, είναι ζημιογόνος τόσο για το επιχείρημα όσο και για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οτιδήποτε άλλο παρά οπαδισμός, η τοποθέτηση του έναντι του δικηγόρου Κρις Τριανταφυλλίδη, σε σχέση με τη δήλωση του δευτέρου ως προς το τι συνέβη στο Νταβός.

Ζούμε σε μια περίεργη περίοδο. Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης ισχυρών. Τα όσα συμβαίνουν στις γειτονικές μας χώρες της Ανατολής, ενώ θα έπρεπε να μας προβληματίζουν ιδιαιτέρως, εντούτοις, δυστυχώς, ο Κυπριακός λαός και σύσσωμο το πολιτικό μας σύστημα, ασχολείται με τι πινακίδες εγγραφής έχει το αυτοκίνητο του Μουσταφά Ακιντζί, ή του Νίκου Αναστασιάδη και τι παπαριές είπε έκαστος εξ αυτών στο Νταβός.

Δεδομένο 1: Η Τουρκία με τη Ρωσία υπογράφουν τον Μάιο του 2010 εκτενή συμφωνία συνεργασίας, η οποία μεταξύ άλλων προνοεί την ανέγερση πυρηνικού σταθμού στη Τουρκία, ανέγερση την οποία θα αναλάμβανε η εταιρεία Ρωσικών συμφερόντων Atomstroyexport. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 49% αυτής της εταιρείας ανήκει στην Ρωσική Εταιρεία Gazprombank της οποίας μεγαλύτερος «χορηγός» είναι το Ρωσικό κράτος.  Νονός αυτής της συμφωνίας ήταν ο Ρώσος Πρόεδρος Dmitry Medvedev αφού ο ίδιος διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με τον Ερτογάν.

Δεδομένο 2: Τον ίδιο μήνα (τέλος Μαΐου) και μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας-Ρωσίας, Ισραηλινοί κομάντος κάνουν έφοδο στο Τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το οποίο λέγετο ότι μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα (Παλαιστίνη). Έκτοτε οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας ουσιαστικά τερματίστηκαν.

Δεδομένο 3: Μετά την επίθεση στο σκάφος Mavi Marmara και την σύγκρουση Ισραήλ – Τουρκίας, το Ισραήλ υπογράφει αριθμό συμφωνιών με Ελλάδα και Κύπρο με αποκορύφωμα την στρατιωτική άσκηση που έγινε πάνω από τους αιθέρες της Κύπρου από Ισραηλινά αεροσκάφη συνδυαζόμενο από ιστορικές επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών του Ισραήλ στη Κύπρο.

Δεδομένο 4: Νοέμβριος 2015. Τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος F-16 καταρρίπτει Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-24. Τούτο έγινε στα πλαίσια προσπάθειας της Ρωσίας να αποδείξει ότι η Τουρκία εφοδίαζε το ISIS με καύσιμα ή και άλλου είδους υλικά ή και είδη ανεφοδιασμού, η σχέση των δύο χωρών άλλαξε. Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 ουσιαστικά τερματίστηκε ή και παγοποιήθηκε. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο του 2015 αποσύρει άδειες τουριστικών πρακτόρων με Τουρκικά συμφέροντα.

Δεδομένο 5: Αμέσως μετά την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, τρέχει στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για σκοπούς σύσφιξης σχέσεων με την Ευρώπη, μια Ευρώπη με την οποία μέχρι πρόσφατα δεν διατηρούσαν και τις καλύτερες των σχέσεων.

Δεδομένο 6: Αμέσως μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, η Τουρκία με το Ισραήλ βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου. Αυτός ο αγωγός για να μπορέσει να κατασκευαστεί θα πρέπει να περάσει από τα Κυπριακά χωρικά ύδατα ή και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, θα υπάρξουν προβλήματα. Παράλληλα το Ισραήλ δεσμεύθηκε να δημιουργήσει επιτροπή για την απόδοση αποζημιώσεων για τα όσα επεσυνέβησαν στο πλοίο Mavi Marmara  τον Μάιο του 2010.

Δεδομένο 7: Διεξάγεται ειδική συνάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για σκοπούς συζήτησης εξεύρεσης των οικονομικών πόρων για χρηματοδότηση πιθανής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Σε αυτή τη συνάντηση δεν προσκαλούνται καν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Δεδομένο 8: Τα Ηνωμένα Έθνη σπρώχνουν τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, να τρων κανταΐφια, να πίνουν καφέδες, να βλέπουν θέατρα, να στέλνουν μηνύματα πρωτοχρονιάτικα στην Ελληνική και Τούρκικη γλώσσα, μόνο γλωσσόφιλο δεν τους έβαλαν να δώσουν μεταξύ τους. Όλα αυτά για να καλλιεργήσουν το αίσθημα και την αισιοδοξία λύσης.

Με βάση όλα τα προαναφερθέντα, εάν υλοποιηθεί η συμφωνία δημιουργίας αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας σημαίνει ότι de facto λύθηκε το Κυπριακό πρόβλημα, ή τουλάχιστον θα οδηγηθεί προς επίλυση. Και τούτο θα γίνει εάν οι μεγάλες δυνάμεις αποφασίσουν ότι θα πρέπει το Ισραήλ και η Τουρκία να παντρευτούν και για prima nocte να «πατσιάρουν» και τους πελλοκυπραίους που «εν μες τα πόδκια τους». Οι ίδιες δυνάμεις που στο παρελθόν μας χώρισαν και διαίρεσαν, οι ίδιες δυνάμεις που μας έχουν κανονικότατα γραμμένους είτε κάνουμε παραστάσεις, είτε φωνάζουμε, είτε είμαστε καλά παιδιά είτε όχι. Χαλάλι, το δέχομαι και ας έρθει έτσι. Τουλάχιστο θα ζω σε ένα ενωμένο νησί και θα διατηρήσω αδιαίρετο ένα νησί που παραμένει ενωμένο για χιλιάδες χρόνια.

Για τούτο ευσεβάστως εισηγούμαι στους οπαδούς της λύσης ή στους οπαδούς της μη λύσης, να μην τρων τα μουστάκια τους ούτε να βγάζουν έξω τα σπαθιά τους. Το Κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί εάν και εφόσον κάποιοι ισχυροί το επιθυμούν και εάν ο Κυπριακός λαός στηρίξει τη λύση που θα του φέρουν στο δημοψήφισμα.

Μέχρι όμως το οποιοδήποτε δημοψήφισμα, διερωτώμαι πραγματικά ποια είναι η σκοπιμότητα να διαχωριζόμαστε σε ναιναικους και απορριπτικούς. Αφήστε τον Δημήτριο Νενέκο στην ιστορία και προδοσία του. Ποια είναι η σκοπιμότητα να παίζουμε τους υπερπατριώτες θέλοντας να καθιερώσουμε μια νεά γραμμή για το Κυπριακό πρόβλημα, ή να κάνουμε παραχωρήσεις για το καλό του τόπου και της επανένωσης του νησιού μας.

Για αυτό κύριε Οδυσσέως, παρά το γεγονός οτι σας σέβομαι και ασπάζομαι και εγώ την επιθυμία σας, όταν οι ελέφαντες παίζουν τένις με τις προβοσκίδες τους και αντί για μπάλα έχουν κάτι μικρούς σαν εμάς να μας κτυπούν, δεν υπάρχει λόγος οι ραφές τις μπάλας μεταξύ τους να τρώγονται. Προσεύχονται μόνο να μην βρεθούν πάνω σε κανένα τοίχο αλλά στο δίκτυ και να μην διαλυθούν.

Διογένης