Από το αυτί και στη μαμά…κακό παιδί

Όπως όλα δείχνουν, ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακκιντζί, τελικά δεν θα συναντηθεί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, το ερχόμενο Σάββατο, όπως ο ίδιος είχε εξαγγείλει.

Όχι διότι έχει αυξημένες υποχρεώσεις, αλλά επειδή σαν μικρό παιδάκι, έκανε κάτι χωρίς να ρωτήσει τη μαμά.

Στην προκειμένη περίπτωση, μαμά είναι η Τουρκία και μπαμπάς ο Πρόεδρός της, Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος φαίνεται να τράβηξε το αυτί του μικρού και ”άτακτου” Μουσταφά.

Ο Μουσταφά, λοιπόν, από τούδε και στο εξής δεν θα κάνει του κεφαλιού του, γιατί θα μπαίνει τιμωρία.

Ασφαλώς, πρέπει να βρει και μια καλή δικαιολογία προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ώστε να οριστεί μια άλλη ημερομηνία συνάντησης.

Άλλωστε η δήλωση Ερτογάν ότι ”δεν θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις κατά του κεφαλιού του και θα το κάνει σε συντονισμό με την Τουρκία” δεν σηκώνει πολλών και διαφορετικών ερμηνειών.

Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η αντίδραση ή μάλλον το σθένος, που θα επιδείξει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις πιέσεις της Τουρκίας, όσο αυτές θα αυξάνονται.

Σαρανταένα χρόνια είναι πολλά. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί για το καλό όλων, Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων.

Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι ότι πάντα με μια κίνηση στα κατεχόμενα, η οποία θεωρείται θετική από τη δική μας πλευρά, όπως η εκλογή Ακκιντζί, μας ”αππώνει” και μας κάνει να προχωρούμε μονομερώς, σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενδυναμώνοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την άλλη πλευρά και αποδυναμώνοντας τη δική μας .

Όπως και να έχει το θέμα ο Ακκιντζί πρέπει να στηριχθεί και καλά κάνει ο Πρόεδρος να τον στηρίξει όσο μπορεί, μέχρι όμως ένα σημείο, διότι τα δώρα, χωρίς αντίδωρα, στο τέλος μένουν πάντα στην άλλη πλευρά.

Κρατίνος