Απόφαση – σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα προσωπικά δεδομένα – Πως επηρεάζονται Google, Facebook, Amazon

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση ακύρωσε συμφωνία ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κάνοντας δεκτή προσφυγή Αυστριακού χρήστη διαδικτύου. Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις.

O Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ στην ψηφιακή εποχή. Με αυτόν τον τρόπο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung περιέγραψε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργου να δικαιώσει τον Αυστριακό ακτιβιστή του διαδικτύου Μαξιμίλιαμ Σρεμς και να ακολουθήσει την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του εν λόγω Δικαστηρίου στη θέση ότι στις ΗΠΑ τα προσωπικά δεδομένα δεν προστατεύονται επαρκώς.

Σε μιαν απόφαση ιστορικής σημασίας με αλυσιδωτές συνέπειες ο Ευρωπαίος νομοθέτης δικαίωσε τον προσφεύγοντα και ακύρωσε τη συμφωνία Safe Harbor, που επέτρεπε τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση, στο εξής οι εθνικές Αρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα μπορούν να εξετάζουν εντελώς ανεξάρτητα εάν η μεταφορά προσωπικών δεδομένων πληροί όλες τις προϋποθέσεις ανεξαρτήτως αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σημερινή απόφαση θα έχει τεράστιες συνέπειες για κολοσσούς, όπως η Google, το Facebook ή το Amazon. «Δεν εορτάζω καμιά ήττα καμιάς εταιρείας, πρόκειται απλά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», δηλώνει η Μάριτ Χάνζεν, ειδική εντεταλμένη για τα προσωπικά δεδομένα του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου Σλέσβιχ Χολστάιν. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα, που φέρνει πρόοδο στον τομέα αυτό και ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια στον διάλογο επί θεμάτων που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα. Αφορά στην απαγόρευση μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη σε μια χώρα, που από τότε που έγιναν οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, γνωρίζουμε ότι το επίπεδο προστασίας είναι αισθητά χειρότερο».