Αποφασισμένος να ‘ξανασατήσει’ την Ελλάδα στα πόδια της, δηλώνει ο Α.Τσίπρας

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ξαναστήσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής που κυβερνούσε τον τόπο και τον οδήγησε στην καταστροφή, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό νομοσχέδιο.

Υπεραμύνθηκε του σημερινού νομοσχεδίου τονίζοντας ότι η εναλλακτική που προτείνει η ΝΔ θα σήμαινε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αντίθετα, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευση της να προχωρήσει στην αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση “χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρυνθεί για 13η συνεχόμενη φορά η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων”.

Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποσκοπεί σε ένα σύστημα που από τη μια είναι βιώσιμο και θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και από την άλλη θα έχει βασική αρχή του την κοινωνική δικαιοσύνη δεδομένων των δύσκολων
συνθηκών και αυτό χωρίς, όπως είπε, να πειραχτεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

“Για 2.100.000 συνταξιούχους δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις τους”, τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με την αναγκαία μεταρρύθμιση επιχειρείται να διαμοιραστεί το βάρος σε αυτούς που μπορούν να το σηκώσουν, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα ασφάλισης, καθιέρωση εθνικής σύνταξης, στην οποία θα προστίθεται το ανταποδοτικό τέλος. Είπε ότι ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση εναρμονίζονται οι κανόνες εισφορών και παροχών των ασφαλισμένων και των επιμέρους ταμείων.

Σημείωσε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πράγματι για κάποια εισοδήματα υπάρχει αύξηση και πως όμως αύξηση υπάρχει για το 10%, ενώ για το 90% που ασφαλίστηκαν πριν το 1993 και έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα, μέχρι 13.000 το χρόνο, μειώνονται οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές έως και 150 ευρώ ανά μήνα. Ο πρωθυπουργός έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα (μεταξύ των οποίων και από τον δικό του επαγγελματικό κλάδο, των μηχανικών) ώστε να καταδείξει ως “προπαγανδιστικά” και “κινδυνολογικά” το πώς κάποια ΜΜΕ παρουσίαζαν όλες τις μέρες την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους και πως για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους θα ισχύσει το εξής: μέχρι το 2021 για το 90% των αυτοαπασχολούμενων θα υπάρχει έκπτωση 50% στις εισφορές ενώ για εισόδημα 30 χιλιάδων προβλέπεται 32% έκπτωση. Τόνισε πως έχει γίνει ό, τι μπορούσε για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία επιστημόνων και επαγγελματιών, μια πλειοψηφία, όπως υπογράμμισε, που δεν είναι αδαής αλλά καταλαβαίνει για ποιών τα συμφέροντα εργάζεται η
κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τους ίδιους κανόνες ακολουθεί η κυβέρνηση και στο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται να ικανοποιήσει, όπως είπε, τα κριτήρια της προοδευτικότητας και της δικαιότερης κατανομής των βαρών. Είπε μεταξύ άλλων ότι το 98% των φορολογουμένων θα έχει είτε ελάχιστη επιβάρυνση ή ακόμα και ελάφρυνση, 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα αποδίδουν μικρότερο φόρο.

Σχέδιο για την επόμενη μέρα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κεντρικό ζήτημα από εδώ και πέρα είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές της χώρας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιταχύνει το ήδη μελετημένο σχέδιο για την ανάπτυξη, με κοινωνικό πρόσημο και συγκεκριμένους άξονες. “Προτεραιότητα του σχεδίου είναι η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης”, με κοινωνικό πρόσημο, στήριξη της ανταγωνιστικότητας μέσω της αύξησης της καινοτομίας και της ποιότητας, με αύξηση των μισθών και των παροχών στην πρώτη ευκαιρία που θα είναι δυνατόν.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποπέσει στο λάθος να υιοθετήσει την αντίληψη του σαξές στόρι ,διότι, όπως είπε, “αν η ευημερία των αριθμών δεν είναι σε συνάρτηση με την ευημερία των ανθρώπων, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό”. Υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη που έρχεται το β` εξάμηνο του 2016 θα έχει κοινωνικό πρόσημο και πως για να παραχθεί νέος πλούτος απαιτείται στρατηγική που θα διαμορφώνει περιβάλλον ευνοϊκό για την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία της εργασίας.

“Η επόμενη μέρα θέλει σταθερότητα, ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές.”

Για το Χρέος

Υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης συνδέεται και από θαρραλέες αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους και σημείωσε ότι η Δευτέρα είναι πολύ σημαντική καθώς μετά από 6 χρόνια, πρώτο φορά ευρωπαϊκό όργανο, εν προκειμένω το Eurogroup συνεδριάζει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του χρέους. “Αυτό που τόσα χρόνια ήταν μια υπόσχεση αύριο μπαίνει στην ημερήσια διάταξη”.