Αποτροπιασμό εκφράζει για το περιστατικό με το βρέφος ο ΠΙΣ

Το συγκλονισμό και τον αποτροπιασμό του για την υπόθεση ανεύρεσης νεκρού βρέφους στα σκουπίδια του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο Σύλλογος εκφράζει επίσης την αμέριστη συμπάθεια και συμπαράσταση του ιατρικού κόσμου προς την οικογένεια του άτυχου νεογνού, σημειώνοντας παράλληλα ότι “τέτοιου είδους μεμονωμένα περιστατικά είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα”.

“Είμαστε σίγουροι ότι οι αστυνομικές Αρχές θα πράξουν το καθήκον τους και οι οποιεσδήποτε ευθύνες θα αποδοθούν από την αρμόδια κρατική Αρχή”, αναφέρει ο ΠΙΣ.

“Το περιστατικό αυτό, καθώς και αριθμός άλλων που έχουν βγει πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν τις οργανωτικές και δομικές ελλείψεις που έχουν τα κρατικά νοσηλευτήρια όσον αφορά την εφαρμογή πρωτοκόλλων και σύγχρονων διαδικασιών διοίκησης καθώς και ελλείψεις όσον αφορά τον ποιοτικό έλεγχο”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ως ΠΙΣ, όπως αναφέρεται, “παραμένουμε στην πάγια θέση μας για την αναγκαιότητα της εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια όπως αυτή αναδεικνύεται μέσω της διακηρυγμένης πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή ενός ΓεΣΥ.”

Σημειώνεται ότι “τα νοσηλευτήρια, κρατικά και ιδιωτικά, θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συνεπώς φρονούμε ότι θα πρέπει να τύχουν όλων των προαπαιτούμενων αναδιαρθρώσεων και με ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και προσκλήσεις πριν από τον τελικό σχεδιασμό, εισαγωγή και εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Ως ΠΙΣ, συνεχίζει η ανακοίνωση, “πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα εισαγάγουν σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και λειτουργίας”.

Σε πρώτο στάδιο, ο ΠΙΣ καλεί το Υπουργείο Υγείας “να ενεργοποιήσει πρωτόκολλα και μηχανισμούς ποιοτικού ελέγχου των προσφερόμενων υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που θα ακολουθείται και θα προστατεύει τόσο τους ασθενείς μας αλλά και τους λειτουργούς που εργάζονται στον τομέα της Υγείας”.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ως ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου “αναγνωρίζουμε και αγωνιζόμαστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σοβαρά χρονίζοντα, ολοένα αυξανόμενα και διογκούμενα προβλήματα, κυρίως στο δημόσιο τομέα της υγείας”.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, “ο ιατρικός κόσμος, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, ώστε με τη συμμετοχή των Επιστημονικών μας Ιατρικών Εταιρειών να καταρτιστούν ολοκληρωμένα ιατρικά πρωτόκολλα, συμβατά με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και τις ανάγκες των συμπολιτών μας”.

Ο ΠΙΣ έμπρακτα θα συνδράμει θετικά στις προσπάθειές του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της Υγείας και δεν θα επιτρέψει την θυματοποίηση των μελών του, από μεμονωμένες ενέργειες οι οποίες δυνητικά μπορούν να διασύρουν και να εκθέσουν άδικα τον χαρακτήρα και το ήθος των ιατρών μας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ