Αποκλειστικό: Παύση των μελών της Αρχής Διερεύνησης ζητά από τον ΠτΔ ο δικηγόρος του 26χρονου – δείτε την επιστολή

Την παύση των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με επιστολή του ο Επαμεινώντας Κορακίδης, δικηγόρος του 26χρόνου Παναγιώτη Σαββίδη που κακοποιήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς, όπως παρουσιάζεται στο βίντεο – σοκ που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη. Τη συγνώμη των αστυνομικών επιζητεί ο 26χρονος.

Με επιστολή του, την οποία κατέχει αποκλειστικά το apokalipsi.com,  προς τον ΠτΔ και το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Κορακίδης ζητά την παύση των μελών της Αρχής επικαλούμενος το σχετικό Νόμο, όπου” μέλος της Αρχής μπορεί να παυθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων λόγων, λόγω συστηματικής απουσίας ή αμέλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του”.  Όπως αναφέρεται στην επιστολή,  το πόρισμα του ποινικού ανακριτή ήταν έτοιμο από τον Ιούνιο του 2014, ωστόσο δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη στην υπόθεση παρά μόνον όταν αυτή είδε το φως της δημοσιότητας,  καθώς “σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής, κάποια από τα μέλη της Αρχής δεν μπορούσαν να παραστούν σε συνεδριάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω προβλημάτων υγείας” γεγονός που δικαιολογεί την παύση τους με βάση των υφιστάμενο νόμο.

Σε δηλώσεις του στο apokalipsi.com ο κ. Κορωνίδης, τόνισε ότι τον πελάτη του δεν τον ενδιαφέρει κατά πόσο οι αστυνομικοί θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη ή όχι.  ” Αυτό που επιζητεί ο ίδιος, είναι τη συγνώμη των αστυνομικών για τα όσα του υπέβαλαν να περάσει και αποζημίωση για την κακοποίηση που υπέστη” ανέφερε ενδεικτικά  ο δικηγόρος του 26χρονου Σαββίδη.

Μαρία Κωνσταντίνου

Δείτε αυτούσια την επιστολή

Υπουργικό Συμβούλιο 22/8/2015

Λεωφόρος Βύρωνος 29,
1096 Λευκωσία
Φαξ: 22663492
Θέμα: Αίτημα για παύση μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Κατ’ εντολή του Παναγιώτη Σαββίδη από την Πάφο.
Με την παρούσα υποβάλλω αίτημα όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο παύσης των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο, μέλος της Αρχής μπορεί να παυθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων λόγων, λόγω συστηματικής απουσίας ή αμέλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Το παράπονο του πελάτη μου υποβλήθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά την 13/2/2014 και η συμπλήρωση του έργου της Ανεξάρτητης Αρχής φαίνεται να ολοκληρώνεται εντός των ημερών λόγω της δημοσιότητας που δόθηκε στο θέμα.

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής, το πόρισμα του ποινικού ανακριτή ήταν έτοιμο από τον Ιούνιο του 2014.

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής, κάποια από τα μέλη της Αρχής δεν μπορούσαν να παραστούν σε συνεδριάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής, ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για προώθηση ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων από τον Ιούνιο του 2015 και η Αρχή ενήργησε μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Πιστεύω ότι ένα από τα μέτρα που επιβάλλονται για την αποτροπή επανάληψης των όσων έχουν καταγγελθεί από τον πελάτη μου είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της Αρχής που είναι επιφορτισμένη με την εξέταση των σχετικών παραπόνων.

Τα υφιστάμενα μέλη φαίνεται να έχουν αποτύχει να επιτελέσουν τον έργο τους.

Η παύση και αντικατάσταση των μελών της Αρχής, εφόσον κριθεί ότι απουσίαζαν συστηματικά ή υπήρξαν αμελείς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θα αποκαταστήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην επανάληψη γεγονότων όπως αυτά που έχουν καταγγελθεί από τον πελάτη μου.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι παρά το αίτημα μου για αποτελεσματική διερεύνηση του παραπόνου του πελάτη μου, για ενημέρωση για την πορεία της διερεύνησης και για πληροφόρηση για το μαρτυρικό υλικό που έχει συλλεγεί, όπως επιβάλλεται από το Άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αρχή ουδέποτε μας έδωσε την αναγκαία πληροφόρηση.

Με τιμή,

Επαμεινώνδας Κορακίδης
Δικηγόρος