Δημοσιεύτηκε και επίσημα το Χαλούμι – Αποκλειστικές δηλώσεις του αρχιτέκτονα της επιτυχίας κ. Κουγιάλη

Σήμερα δημοσιεύτηκε και επίσημα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο φάκελος κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόν προέλευσης. Η σελίδα μας επιβεβαιώνεται πλήρως, αφού με δημοσίευμά μας 16 Ιουνίου γράψαμε για την επιτυχία αυτή, η οποία οφείλεται βασικά στις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο Υπουργός Γεωργίας κ. Νίκος Κουγιάλης.

Η σελίδα μας επικοινώνησε με τον Υπουργό κ. Κουγιάλη ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία και είναι στο δρόμο της επιστροφής και ο οποίος σε αποκλειστικές δηλώσεις στη σελίδα μας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη Κύπρο, οι προσπάθειες 20 και πλέον χρόνων καρποφορούν με αυτή τη δημοσίευση. Θεωρώ ότι αυτή η δημοσίευση ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο της κατοχύρωσης και είμαι βέβαιος ότι σύντομα αυτή η υπόθεση θα τελειώσει με κατοχύρωση για τη Κύπρο. Θεωρώ ότι είναι μεγαλύτερη στιγμή της Υπουργικής μου θητείας. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη για τη δημοσίευση αυτού του φακέλου. Είχαμε καταστρώσει μια σωστή στρατηγική μαζί με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω το κ. Πετρίδη το Νοέμβριο του 2013. Ξέραμε ποια εμπόδια θα αντιμετωπίζαμε στη πορεία και αυτή η δημοσίευση δικαιώνει τη στρατηγική μας.

“Θέλω να ευχαριστήσω τους λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας, τη συμβουλευτική επιτροπή για το χαλούμι, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών για την εμπλοκή τους το τελευταίο καιρό, τη Γενική Εισαγγελία, το μόνιμο αντιπρόσωπο κ. Κορνήλιο Κορνηλίου και τους λειτουργούς της μόνιμης αντιπροσωπείας.

Ιδιαιτέρως όμως θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για την μεγάλη εμπιστοσύνη που μου επέδειξε για το θέμα αυτό, αλλά και για τη προσωπική του εμπλοκή που ήταν καθοριστική για την δημοσιοποίηση του φακέλου.

Θεωρώ ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ανοίγει νέους ορίζοντες για την Κυπριακή γεωργία, κτηνοτροφία και τυροκομία. Θα ωφελήσει τα μέγιστα την οικονομία γιατί η Κύπρος αποκτά ένα εξαγωγικό όπλο με μεγάλη εμπορική αξία.

Μέσα από αυτή τη κατοχύρωση διασφαλίζονται τα συμφέροντα όλων των Κύπριων παραγωγών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όποιων άλλων θα ήθελαν να παράγουν χαλούμι στη Κύπρο.”

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Phil Hogan με διθυραμβικό σχόλια αναφερόμενος στον Κύπριο Υπουργό, αναφέρει ότι επέδειξε τεράστια αφοσίωση και πραγματικές ηγετικές ικανότητες στην προσπάθεια αυτή:

want to acknowledge the role played by the Minister of Agriculture Mr Nicos Kouyialis, who has shown a huge personal commitment and given real leadership to getting to the point where we have been able to publish this application.  Geographical indications have demonstrated their potential for creating jobs and boosting farm income in rural areas throughout the EU, and I am confident that the successful registration of ‘Χαλλουμι’ (Halloumi)/‘Hellim’ will do the same in Cyprus.

Τι σημαίνει όμως αυτή η κατοχύρωση; Σημαίνει ότι καμία άλλη χώρα και επιχείρηση σε άλλη χώρα δεν μπορεί να πωλήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά προϊόν το οποίο να «χαρακτηρίσει» ως χαλούμι. Μόνο τυροκομία από τη Κύπρο μπορούν να βάλουν ετικέτα χαλούμι στα προϊόντα τους, για ένα προϊόν το οποίο είναι ευρέως διαδομένο με τεράστιες προοπτικές για τις Κυπριακές επιχειρήσεις κτηνοτρόφων, τυροκομία κλπ. Μια μικρή χώρα δηλαδή όπως η Κύπρος κατάφερε και καθιέρωσε αυτό το προϊόν κλείνοντας έτσι τη πόρτα στα Ευρωπαϊκά μεγαθήρια που πολύ θα χαιρόντουσαν να καταβροχθίσουν αυτό το εθνικό μας προϊόν.

Όπως καθημερινά κατακρίνουμε τα αρνητικά της Κυβέρνησης, έτσι θα πρέπει κρίνουμε και τα θετικά. Και όταν ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος συγχαίρει το Νίκο Κουγιάλη έχουμε και εμείς υποχρέωση να πράξουμε το ίδιο. Η σελίδα μας λοιπόν συγχαίρει τον Υπουργό Γεωργίας κ. Κουγιάλη για αυτή του την επιτυχία. Παρά το γεγονός ότι προέρχεται από ένα πολιτικό κόμμα το οποίο έχει σχεδόν εξαφανιστεί, εντούτοις δικαιώνεται η λαϊκή ρήση που αναφέρει ότι από τα μικρά ορυχεία βγαίνουν τα μεγάλα διαμάντια. Ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώθηκε γιατί διατήρησε και διατηρεί το Νίκο Κουγιάλη στην θέση του, χωρίς να λογαριάζει κομματικά ποσοστά, αλλά αξιόλογους ανθρώπους.

Η συμπεριφορά και το έργο του αρχιτέκτονα αυτής της επιτυχίας Νίκου Κουγιάλη, δείχνουν ότι έχουν υποχρέωση όλοι οι Υπουργοί, να επιτελούν το καθήκον τους στο ακέραιο και να προσφέρουν σε αυτό τον ταλαιπωρημένο τόπο που κατέρρευσε, το ζείδωρο νάμα της προοπτικής. Οι Υπουργικές καρέκλες δεν είναι για ξεκούραση. Δεν είναι για επανάπαυση. Δεν είναι καταξίωση. Είναι το «μυστρί» της επανοικοδόμησης μιας κατεστραμμένης από τα λάθη όλων Κυπριακής Δημοκρατίας. Εύγε λοιπόν στο διαμάντι αυτό από το μικρό ορυχείο.