Αποκλειστικό: Βρετανική απαίτηση να παραμείνουν οι βάσεις και μετά τη λύση!

Αποκαλυπτικές πληροφορίες από έγκυρη πηγή, αναφέρουν ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στη προχθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζήτησε όπως οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο παραμείνουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ακόμα και μετά τη λύση.

Ο κύριος Κάμερον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξήγησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι οι Βρετανικές βάσεις και ειδικά το Ακρωτήρι, έχει καταστεί ορμητήριο των Βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών που πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και λόγω του γεγονότος ότι οι επιχειρήσεις κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους θα διαρκέσουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιθυμεί όπως οι βάσεις της χώρας του παραμείνουν στο νησί και μετά τη λύση.

Η θέση του Βρετανού Πρωθυπουργού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να μεταφερθεί δια της διπλωματικής οδού και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ο ίδιος ο κύριος Κάμερον θα ενημερώσει για την επιθυμία της Βρετανίας και κατ’ ιδίαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με την πρώτη ευκαιρία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Διοικητής της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου, Σμήναρχος Τσιαζ Κέννετ, δήλωσε πρόσφατα ότι τα Βρετανικά μαχητικά Τορνέϊτο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτος μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση του.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στο Σχέδιο Ανάν, υπήρξε η απαίτηση των Βρετανών, για χάραξη μονομερώς από δικό τους άνθρωπο των ορίων στις θαλάσσιες περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι Βρετανοί είχαν προβεί μάλιστα και σε κάποιες «παραχωρήσεις» εδαφών υπέρ των κατοίκων περιοχών που γειτνιάζουν με τις Βάσεις.

Τέλος υπενθυμίζουμε πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο προεκλογικό του βιβλιαράκι με τίτλο «Η κρίση θέλει ηγέτη», στα χαρακτηριστικά της λύσης (σελίδα 5, παρ. 5) αναφέρει ότι η λύση πρέπει να «καταργεί τις εγγυήσεις του 1960 και τις Βρετανικές Βάσεις».

Οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι οι Βάσεις δεν αποτελούν έδαφος της ΕΕ και όταν επιλυθεί το Κυπριακό η Κύπρος θα είναι Ευρωπαϊκή χώρα.

Κρατίνος