Αποκαλυπτικό: Συγκέντρωση Βρετανών «ιδιοκτητών» στην Κερύνεια – Απαιτούν ίση μεταχείριση με Ε/κ-Τ/κ

Οι Βρετανοί, που ζουν παράνομα στο ψευδοκράτος, ανησυχούν ιδιαίτερα από ενδεχόμενη λύση του κυπριακού και η πτυχή, που τους «καίει» είναι το περιουσιακό.

Σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα σε ξενοδοχείο της Κερύνειας, έστειλαν τελεσίγραφο στο κατοχικό καθεστώς.

“Θέλουμε ίση αντιμετώπιση με του Ε/Κ και τους Τ/Κ”.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία τουρκοκυπριακή εφημερίδα Today, η οποία έχει πολύ μεγάλη απήχηση στους Βρετανούς, η συνάντηση οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Βρετανών, που ζουν παράνομα στα κατεχόμενα.

Ο σύνδεσμος των Βρετανών, με την «κυβέρνηση» των κατεχομένων Μάικ Ματέρνγκαν, δήλωσε ότι το περιουσιακό είναι στο κέντρο της καρδιάς, όπως είπε, των Βρετανών και στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Είχαμε, πρόσθεσε, μακρά συνάντηση με τον Μουσταφά Ακκιντζί, στον οποίο εκφράσαμε τις ανησυχίες μας εκ μέρους όλων των «ιδιοκτητών» περιουσιών.

Ρωτήσαμε, συνέχισε, κατά πόσον θα τύχουμε όλοι ισότιμης μεταχείρισης στην επίλυση του περιουσιακού και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι οι «υπήκοοι» τρίτων χωρών του ψευδοκράτους, θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.

Τα μέλη του συνδέσμου εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την ανακοίνωση ότι θα συσταθεί νέα ανεξάρτητη επιτροπή για το περιουσιακό, σε περίπτωση λύσης του κυπριακού.

Ο Μάικ Ματέρνγκαν, είπε επίσης, ότι οι εκπρόσωποι των Βρετανών ανέφεραν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη το παράδειγμα της Γερμανίας, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά το οποίο τα θέματα περιουσίας διευθετήθηκαν κυρίως μέσω καταβολής αποζημιώσεων, για περίοδο είκοσι έως τριάντα ετών, με τις διευκολύνσεις, που παρείχε η Γερμανική κυβέρνηση.

Εκείνο που ζητούμε, είπε, είναι «ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι επισήμανε στον Μουσταφά Ακκιντζί τη σημαντική συμβολή των Βρετανών, που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα, στην ανάπτυξη της οικονομίας του ψευδοκράτους.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είπε, τον διαβεβαίωσε πως το κατοχικό καθεστώς θα σεβαστεί όλους τους λεγόμενους τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Βρετανικού Συνδέσμου, Στέφεν Ντέι, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο εξακολουθούν να έχουν ριζικές διαφωνίες, σε σχέση με το περιουσιακό.

Είναι αλήθεια, είπε, ότι έχουν συμφωνήσει στον σχηματισμό νέας επιτροπής για το περιουσιακό, αλλά οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή, την παράνομη, δηλαδή, επιτροπή αποζημιώσεων περιουσιών, η οποία έχει χειρισθεί με «επιτυχία» αιτήσεις Ελληνοκυπρίων και πρόσφερε επαρκή ένδικα μέσα για να τους αποζημιώσει.

Ωστόσο, σημείωσε, οι Ελληνοκύπριοι διαφωνούν και θέλουν η νέα επιτροπή για τις περιουσίες να αποδεχθεί ότι ο πρώην, κατά την έκφρασή του, ιδιοκτήτης θα έχει πρώτος δικαίωμα στην περιουσία του.

Κρατίνος