Αποκαλυπτικό ντοικιμαντέρ – Πώς η Μέρκελ άφησε στην άκρη το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να συνδεθούν τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τις δραματικές στιγμές που η Ελλάδα, προ ολίγου καιρού, βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης.

Δεν χρειάζεται καν ο ιστορικός του μέλλοντος για να καταδείξει το ρόλο ενός εκάστου. Η δημοσιογραφική έρευνα προχωράει τόσο γρήγορα που ήδη γνωρίζουμε κάποια πράγματα από εκείνες τις επικίνδυνες ημέρες. Τώρα, το γερμανικό κανάλι ARD έρχεται να προσθέσει κάποιες επιπλέον ψηφίδες στην ιστορία.

Με ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που εστιάζει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καταδεικνύει τους τρόπους που μετήλθε η Μέρκελ για να αφήσει στην άκρη τον υπουργό της και τα σχέδιά του για προσωρινό Grexit.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι «Σόιμπλε – Μεταξύ εξουσίας και αδυναμίας» και σε αυτό, πέραν των προσωπικών στοιχείων γύρω από τη φυσιογνωμία του Σόιμπλε, παρατίθενται και αποκαλυπτικά στοιχεία του ρεπορτάζ εκείνων των ημερών.

Όταν η Μέρκελ ζήτησε από τον Σόιμπλε να είναι υπουργός Οικονομικών το 2009, πριν από την αποδοχή της προσφοράς της, την προειδοποίησε: «Ξέρεις, δεν είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων».
Αυτός είναι ένας από τους πολλούς διαλόγους που αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ της ARD, το οποίο κάνει λόγο για μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τη διαμάχη που είχε με την Μέρκελ τον Ιούλιο. Ως γνωστόν, ο Σόιμπλε πρόκρινε την ανορθόδοξη και άκρως αμφιλεγόμενη πρόταση για προσωρινό Grexit. Κατά την πτήση του γερμανικού επιτελείου από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες εκείνο το Σάββατο πρωί αποφάσισαν να προτείνουν το προσωρινό Grexit στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών.

Αλλά εκείνο το Σαββατοκύριακο τέλειωσε στις Βρυξέλλες με τον Σόιμπλε να βγαίνει στο περιθώριο από την Mέρκελ, η οποία δεν ήθελε ποτέ την προσωρινή έξοδο ενός κράτους μέλους από την ευρωζώνη. Σκληρός διαπραγματευτής, όμως, ο Σόιμπλε επανήλθε στο προσκήνιο, νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, με στόχο να περάσει το πακέτο μέτρων προς την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή.

Στο ντοκιμαντέρ αναφέρονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τον χαρακτήρα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών. «Δεν είμαι τόσο ελκυστικός για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είμαι ένας παλιός, αρκετά κουρασμένος και γκρινιάρης άντρας. Μερικές φορές, δεν μπορώ να ανταγωνιστώ ένα popstar, αλλά είπα ”δεν πειράζει”», πρόσθεσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας την πρώτη συνέντευξη Τύπου με τον διαβόητο τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ποιες λεπτομέρειες έχουν σημασία και ποιες δεν έχουν, αποδέχθηκε ένα ισχυρό κοστούμι για τον Σόιμπλε, η καριέρα του οποίου σημαδεύτηκε από μια σειρά κακές στιγμές. Οι ελπίδες του να γίνει καγκελάριος, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, διαψεύσθηκαν εξαιτίας της αναποφασιστικότητας του Χέλμουτ Κολ.

Η φιλοδοξία του να γίνει πρόεδρος αργότερα, το 2004, κατέληξε σε απογοήτευση, όταν η Μέρκελ πήρε τελικά το χρίσμα. «Έχω περισσότερα σημάδια και οι ουλές (από οποιονδήποτε), ιδίως από τις δημόσιες διαφωνίες», αναφέρει σκωπτικά ο Σόιμπλε για τον εαυτό του.