Αποκαλυπτικό: ΜΜαδίτες,έγκλειστοι για το καθήκον στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας

Με νέα πρωτόγνωρα καθήκοντα βρίσκονται αντιμέτωποι οι αστυνομικοί της ΜΜΑΔ από τις 10 Μαΐου, δύο μέρες μετά τη διάπραξη της στυγερής δολοφονίας του ηλικιωμένου ζεύγους, Σάββα και Κυριακής Σοφοκλέους στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη στον Αγρό.

Με σαφείς οδηγίες ανωτέρων δύο μέλη της ΜΜΑΔ, μεταβαίνουν ανά δωδεκάωρο στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας όπου νοσηλεύεται ο 30 χρόνος που φέρεται να διέπραξε το άγριο φονικό. Διαγνωσθείς με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ο φερόμενος θύτης δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει δικαστική διαδικασία, γι αυτό και νοσηλεύεται εκ νέου στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας και μάλιστα υπό το άγρυπνο μάτι των αστυνομικών.

Άοπλοι και με σαφείς οδηγίες να τον προσέχουν μέχρι να είναι σε θέση να δώσει κατάθεση, οι αστυνομικοί κάθονται εκεί εσώκλειστοι και χωρίς ιατρικές ή νοσηλευτικές γνώσεις παρακολουθούν ένα ασθενή, με τους νοσηλευτές να γυροφέρνουν κάνοντας το καθήκον τους.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας μας αναφέρουν ότι από τη φαρμακευτική αγωγή, ο ύποπτος που δεν είναι καν υπό κράτηση και δεν είναι σε θέση λόγω φαρμακευτικής αγωγής και σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων να συνεργαστεί με τους ανακριτές, νοσηλεύεται σε ένα δωμάτιο του ψυχιατρείου μόνος του, εκτός από τις ώρες που κινούνται ελεύθερα όλοι οι ασθενείς σε κοινό χώρο και συνυπάρχει μαζί τους, λίγες μέρες μετά τη διάπραξη ενός τέτοιου εγκλήματος.

Παρά τις αντιδράσεις προϊσταμένων στην αστυνομία, ότι ένα τέτοιο καθήκον δεν θα έπρεπε να ανατεθεί στους ΜΜΑΔίτες, ωστόσο οι οδηγίες υφίστανται, με άγνωστη την ημερομηνία λήξης, καθώς όπως μας ανέφεραν γιατροί, ο ασθενής είναι βαριάς μορφής και δεν πρόκειται εύκολα να κριθεί κατάλληλος να παρακαθίσει σε δίκη.

Ποια είναι εξάλλου η εκπαίδευση των αστυνομικών, να χειριστούν την κατάσταση, στην περίπτωση που ο ασθενής υποτροπιάσει;

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι με ποιο σκεπτικό, τα εκπαιδευμένα για ειδικές αποστολές μέλη της ΜΜΑΔ, χρεώνονται με καθήκοντα φρουρών σε ένα ιδιαίτερο χώρο γεμάτο ασθενείς και μάλιστα κάθονται εκεί για 12 ολόκληρες ώρες.

Με ποιο σκεπτικό αλήθεια δόθηκαν τέτοιες οδηγίες, αφού ένας σοβαρά ασθενής του ψυχιατρείου, δεν πρόκειται υπό την ισχυρή φαρμακευτική καταστολή στην οποία υποβάλλεται, να θεραπευθεί και να παραδεχθεί ένα τέτοιο έγκλημα;

Αφενός πάλι χαραμίζονται οι ΜΜΑΔίτες σε καθήκοντα που δε θα έπρεπε, αφού υπάρχουν γιατροί εκεί και θα μπορούσαν να ενημερώσουν, αν βελτιωθεί η κατάσταση του ασθενή και αν είναι εφικτή η σύλληψη του.

Αφετέρου είναι εμφανέστατη η προχειρότητα λήψης αποφάσεων στην αστυνομική δύναμη, η οποία δεν προστατεύει ούτε τα μέλη της και τα χαραμίζει σε αποστολές αορίστου χρόνου, που δεν πρόκειται να στεφθούν με επιτυχία.

Χάρυβδη