Αποκαλυπτικός ο Βέργας – Ποιους “έκαψε” με τα λεγόμενα του στο κακουργιοδικείο Πάφου

Με την κατάθεση του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα, μάρτυρα κατηγορίας με αριθμό 8, ξεκίνησε σήμερα η δικαστική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο. Συναισθηματικά φορτισμένος αλλά είπε πολλά. 

Κατά τη έναρξη της διαδικασίας η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τους Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου  κάλεσαν τον μάρτυρα να αναγνώσει τις έξι καταθέσεις του.

Ο Σ. Βέργας αναγνώρισε τις καταθέσεις του που έδωσε στις ημερομηνίες 26.11.2014, την προηγούμενη ημέρα από την οποία η Αστυνομία υπέβαλε αίτημα για προσωποκράτηση του,  την κατάθεση του κατά την 5η Δεκεμβρίου του 2014, την κατάθεση του στις 19.12.2014 και αφού τις ανέγνωσε αυτές καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο ως τεκμήρια .

Συνολικά είπε έλαβε από τους διάφορους εργολάβους περίπου 500.000 ευρώ που ωστόσο, όπως ανέφερε, επέστρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις έξι καταθέσεις του ο Σ. Βέργας συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ίδιος έλαβε από τον Ανδρέα Χειμαρίδη, Εκτελεστικό μηχανικό της εταιρείας MEDCON το ποσό των 100.000 ευρώ, από τον Διευθυντή της εταιρείας ENVITEC Χρίστο Δρακόπουλο το ποσό των 237.000 ευρώ, συγκεκριμένα αρχικά έλαβε το ποσό των 85.000 ευρώ που κατέθεσε – όπως είπε- στο λογαριασμό της συζύγου του Σοφίας, ακολούθως έλαβε το ποσό των 50.000 ευρώ και τέλος το ποσό των 75.000 ευρώ.

Όπως ο ίδιος είπε, ήθελε 200 χιλ. ευρώ για να αγοράσει διαμέρισμα για τα παιδιά του που θα μετέβαιναν στη Θεσσαλονίκη για σπουδές. Είπε επίσης πως η γυναίκα του δεν είχε καμία ανάμειξη με το λογαριασμό που κατέθεσε τις 200 χιλ. ευρώ με σκοπό την αγορά του διαμερίσματος, ούτε και με τα χρήματα.

Επίσης, από την εταιρεία  NEMESIS το ποσό των 60.000 ευρώ, άλλα στην Πάφο και άλλα στη Λευκωσία στο ξενοδοχείο Hilton και από την Κοινοπραξία Λοίζος Ιορδάνους & XΠΘ, πήρε το ποσό των 100.000 ευρώ μετά από πολύ πίεση. Είπε μάλιστα ότι ο Λοίζος Ιορδάνους του είχε δώσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία.

Ενέπλεξε επίσης και το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Σιαηλή ότι πήρε από τον Δρακόπουλο χρήματα τα οποία μοίρασαν. Μετά μάλιστα, όπως είπε, την επιστροφή Γ. Σιαηλή στην Πάφο έγινε η μεταξύ τους συνάντηση, και έγινε ο διαμοιρασμός των χρημάτων ύψους 27.500 ευρώ, έκαστος.

Ο Σ. Βέργας είπε πως αποφάσισε να μιλήσει στις ανακριτικές αρχές γιατί ήθελε να είχε την συνείδηση του ήσυχη.

Είπε πως δεν έχει εξοφλήσει τα δάνεια του, δεν έχει ανακαινίσει το σπίτι του, έχει δεχτεί πιέσεις από τις τράπεζες, και ζητούσε βοήθεια από τους γονείς του, αλλά και από τον θείο  του που είναι ανύπανδρος. Ο Σ. Βέργας αναφέρθηκε και στα μοναδικά ταξίδια του που έκανε η οικογένεια του στα πεθερικά του.

Πρόσθεσε επίσης πως προέβη σε θεληματική του κατάθεση μετά τη σύλληψη της συζύγου του, μετά από πολύ προβληματισμό και συμβουλή από τους δικηγόρους του.

Φανερά συγκινημένος ο Σ. Βέργας όταν ρωτήθηκε από την κατηγορούσα αρχή, τον Α΄ δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο, τι άλλαξε, τι είχε ακούσει στο δικαστήριο και άλλαξε την κατάθεση του, ο μάρτυρας απήντησε πως μετά τη σύλληψη του ένιωσε ανασφαλής και κατάλαβε, όπως είπε, «ότι δεν θα γλύτωνα».Ο αδερφός του, συνέχισε, τον επισκέπτονταν στα κρατητήρια και τον πληροφορούσε για το τι έλεγαν τα  ΜΜΕ.

Είπε ακόμη πως ήταν φορτισμένος ψυχολογικά λόγω της ασθένειας του πατέρα του, λέγοντας πως είχε τύψεις συνείδησης. Πρόσθεσε επίσης πως αισθάνθηκε βάρος και κατάλαβε πως ο μόνος δρόμος ήταν ο δρόμος της ομολογίας. Παραδέχτηκε επίσης πως δεν δικαιολογείται για τις πράξεις του και πως όταν πληροφορήθηκε για τη σύλληψη της συζύγου του λύγισε.

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά από τον κ. Κέκκο είπε ότι με όλους τους κατηγορούμενους είχε φιλικές και οικογενειακές σχέσεις και πως σήμερα με την κατάθεση του στο δικαστήριο που μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας η θέση του είναι πολύ δύσκολη.

Το δικαστήριο ζήτησε από το μάρτυρα να πιει λίγο νερό λόγω της φόρτισης του, αφού όπως είπε, η κατάθεση κάθε μάρτυρα αποτελεί κορυφαία στιγμή της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο Σ. Βέργας κάλεσε αυτούς που δυσπιστούν για τη διαμονή του στο χώρο ως μάρτυρα προστασίας να τον επισκεφτούν και να δουν πού διαμένει, με ποιους, χωρίς μάλιστα να ζητά ανταλλάγματα.

Ο τέως Δήμαρχος ανέφερε ότι ο 5ος κατηγορούμενος Γ. Σιαηλής τον επισκέφτηκε στα αστυνομικά κρατητήρια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως δικηγόρο, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να τον έχει διορίσει. “Κλείσαμε την πόρτα”, είπε ο Σ. Βέργας και ο 5ος κατηγορούμενος του ζήτησε να μην ανοίξει το στόμα του και να πει για τα χρήματα που τους έδωσε ο Χρ. Χρακόπουλος. Ωστόσο, ανέφερε ο Βέργας, «εξήγησα στο Γ. Σιαηλή, ότι αυτό δεν γινόταν».

Ο κ. Βέργας αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε ο ίδιος στο όχημα του με τον 5ο κατηγορούμενο, προκειμένου να διαμοιράσουν τα χρήματα που είχε φέρει από τον Δρακόπουλο.

Ο τέως Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως στη συνάντηση στο ξενοδοχείο Αμαθούς, ο Γ. Σιαηλής δέχτηκε να πάρει χρήματα σε αντίθεση με το δημοτικό σύμβουλο Π. Πολυδώρου.

Ο Σ. Βέργας αναγνώρισε και τους 5 κατηγορούμενους.
Η κυρίως εξέταση του Σ. Βέργα ολοκληρώθηκε και αναμένεται η αντεξέταση του από τους συνηγόρους υπεράσπισης.