Αποκαλυπτική έρευνα: Οι Τράπεζες το “αγκάθι” για την εικόνα της Κύπρου

Αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της Κύπρου είχε η κατάσταση στον τραπεζικό της τομέα κατά την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης, καταδεικνύει ανάλυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Advanced Media Institute.

Η συστηματική ανάλυση που έγινε σε 1716 ειδήσεις τεσσάρων δικτύων παγκόσμιου βεληνεκούς -BBC, CNN, FOX, Al Jazeera- για μια περίοδο δύο ετών, κατέδειξε συγκεκριμένα ότι ο τραπεζικός τομέας, την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης, δηλαδή, τον Μάρτιο του 2013, μεταβλήθηκε από πηγή ισχύος για τη διεθνή εικόνα του νησιού, σε παράγοντα υψηλού αρνητισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο τραπεζικός τομέας μετά την ολοκλήρωση της φάσης της κορύφωσης της κρίσης και μέχρι σήμερα, φαίνεται εγκλωβισμένος σε ένα έντονα αρνητικό πλαίσιο, καθιστώντας τις διαδικασίες ανάταξης της εικόνας του ιδιαίτερα δύσκολες.

Την ίδια ώρα, για την Κύπρο η μείωση του αρνητισμού στη διεθνή εικόνα της σήμερα οφείλεται στην αποσύνδεσή της από την εικόνα του τραπεζικού τομέα και τη συγκρότηση της με βάση μαι διαφορετική ειδησεογραφική θεματολογία.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του Advanced Media Institute Σοφία Ιορδανίδου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την έρευνα, είπε ότι είναι σημαντικό ο τραπεζικός τομέας συνολικά να επανακτήσει την αξία του και να ξαναγίνει παράγοντας ισχύος -όπως ήταν- για την Κύπρο, διότι υπάρχει ένα domino effect. Όταν, δηλαδή, είναι αποδομημένη η εικόνα του τραπεζικού τομέα, αποδομείται και η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια αποδομείται όλη η οικονομία, λόγω της αλληλεξάρτησης που υπάρχει.

Όπως εξήγησε, η εικόνα της Κύπρου φαίνεται αυτό το τελευταίο διάστημα να ανεβαίνει μέσω άλλης ειδησεογραφίας, που αφορά τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, “όμως αυτό είναι πάρα πολύ ευάλωτο”.

Οι τράπεζες, σημείωσε η κ. Ιορδανίδου, έχουν υποχρέωση και να διαχειριστούν την κρίση αλλά και να κάνουν πρόβλεψη για πιθανές κρίσεις που θα ακολουθήσουν, επισημαίνοντας πως “η διεθνής εικόνα μιας χώρας αποτελεί σημαντικότατη οικονομική αξία. Ο θετικός ή αρνητικός χαρακτήρας της εικόνας έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες”.

Τ