Αποκαλυπτικά νέα στοιχεία για Κόσιη – ΠΑΡΑΤΥΠΗ η Αρχική συμφωνία και το γνώριζαν – Δήμος Παραλιμνίου Στάση Πληρωμών από 2012

 

Η αντιπαράθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, αποτέλεσε την αφορμή να έρθουν στο φως της δημοσιότητας διάφορες πτυχές, μιας επώδυνης αν όχι σκανδαλώδους, όπως φαίνεται συμφωνίας, που αφορά ένα τομέα για τον οποίο μέχρι πρότινος ελάχιστοι ασχολούνταν, παρά το γεγονός οτι δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ ετησίως τόσο από το Κράτος όσο και από τις τοπικές αρχές.

Περίπου €10.000.000 ετησίως το κόστος της συμφωνίας

Ονούφριος Κουλλά Λειτουργός Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων: Παράτυπη η αρχική Συμφωνία «πόρισμα ότι η αρχική συμφωνία αποτελούσε κρατική ενίσχυση»

Η συμφωνία αυτή η οποία συνομολογήθηκε το 2006, προνοεί ότι το κράτος θα μεταφέρει εγγυημένες ποσότητες σκυβάλων στη συγκεκριμένη μονάδα, σε καθορισμένες τιμές. Για άγνωστους λόγους, διατάχθηκε η μεταφορά σκουπιδιών στην εν λόγω μονάδα ΜΟΝΟ από τις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου με εικοσαπλάσιο κόστος από ότι οι άλλοι Δήμοι, ενώ οι δήμοι που είναι και πιο κοντά από τη μονάδα της Κόσιης, εξακολουθούν να μεταφέρουν τα σκύβαλά τους σε χωματερές με μηδαμινό κόστος.

Για να γίνει αντιληπτό το εύρος της οικονομικής διαφοράς στα σκύβαλα, επεξηγείται ότι, ενώ για τους δήμους Λευκωσίας το κόστος των σκυβάλων ανέρχεται περίπου στα €5-€7 τον τόνο, το αντίστοιχο κόστος για τους Δήμους Λάρνακας και Αμμοχώστου ανέρχετο αρχικά στα €100 πλέον μεταφορικά (περίπου €110) ανα τόνο, ενώ σήμερα ανέρχεται στα €75 πλέον μεταφορικά!

Koshi 2

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, το κόστος αυτό έθετε σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων και για αυτό το λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκε να προβεί σε νέα διαπραγμάτευση με την παράτυπη επέκταση του συμβολαίου, αλλά την παράλληλη μείωση της τιμής στο μισό.

Το σκανδαλώδες, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι Δήμοι είναι επιφορτισμένοι με την συλλογή και αποκομιδή σκουπιδιών, ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών που προκήρυξε το 2006 τις προσφορές και συνήψε την συμφωνία, υπογράφοντας και ως εγγυητής της.

Koshi 1

Σε επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα μας με τον κ. Ονούφριο Κουλλά λειτουργό της υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων, ανέφερε, ότι η συμφωνία του κράτους με Κόσιη αποτελεί κρατική ενίσχυση. Δηλαδή αντίκειται στις αρχές της Κυπριακής αλλά και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Μάλιστα μας ανέφερε ότι έγινε εισήγηση από παλιά για παραπομπή του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.

Υπενθυμίζουμε τους αναγνώστες μας οτι με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας, όταν μια σύμβαση αποτελεί κρατική ενίσχυση, το κράτος θα μπορούσε να την αναστείλει και να διεκδικηθούν τα χρήματα που δόθηκαν σαν κρατική ενίσχυση πίσω. Εντούτοις  μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έγινε, ούτε έγινε τέτοια υπόδειξη από οποιονδήποτε μέχρι σήμερα στις τόσες μέρες που τους βλέπουμε να παρελαύνουν στα ΜΜΕ.

Αρνείται οποιασδήποτε ευθύνης ο Γενικός Ελεγκτής

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε στη σελίδα μας, ότι δεν αναμείχθηκε η Επιτροπή Προσφορών σε αυτή την προσφορά και ήταν καθαρά έργο του Υπουργείου Εσωτερικών. Μετά που έλαβε γνώση όπως μας είπε, εξέφρασε τις αντιθέσεις του. Ερωτώμενος για δημοσιεύματα και συγκεκριμένα του Φιλελευθέρου, για σκανδαλώδεις τρόπους υπολογισμού του κόστους, έριξε το μπαλάκι στον Γενικό Εισαγγελέα, αναφέροντας ότι έκανε εισηγήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.

Δήμαρχος Λάρνακας (Πρόεδρος Διαχείρισης ΟΕΔΑ Κόσιης)

Η σελίδα μας επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Λάρνακας ο οποίος τυγχάνει να προεδρεύει του Συμβουλίου Διαχείρισης Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμάτων Λάρνακας – Αμμοχώστου, κ. Λουρουτζιάτη, ο οποίος δεν ήθελε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Αντίσταση από το Δήμαρχο Παραλιμνίου – Έκανε Στάση Πληρωμών απο το 2012

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι μόλις ανέλαβε τη Δημαρχία το 2012 και διαπίστωσε αυτό το ενδεχόμενο σκάνδαλο, ανέστειλε τις πληρωμές σαν Δήμος προς την εν λόγω μονάδα και έκτοτε αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε ποσά. Θεωρεί τη συμφωνία ετεροβαρή, άδικη και παράνομη.

Μάλιστα όπως μας αποκάλυψε, από τότε που προέβηκε σε στάση πληρωμών, το κράτος αποκόπτει από την κρατική χορηγία του Δήμου για να πληρώνει τη μονάδα της Κόσιης μιας και ο Δήμαρχος αρνείται για λόγους αρχής, να καταβάλλουν οι δημότες του πολλαπλάσιο κόστος για τα σκύβαλα από τους υπόλοιπους Δήμους της Κύπρου.

Θεωρεί ότι αυτή η δυσμενής διάκριση μετατρέπει τους δημότες της περιοχής σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και για τούτο προέβη και σε άλλες ενέργειες για μείωση του κόστους σκυβάλων.

Ανεξάρτητα απο όλα τα πιο πάνω, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, κρίνει ότι η ενέργειες που γίνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο, είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Αμμοχώστου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου, ο οποίος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι και ο Δήμος Αγίας Νάπας είχε κηρύξει στάση πληρωμών, εντούτοις τώρα πληρώνουν, ενώ ο Δήμος έχει υποστεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ ζημιά από την εν λόγω συμφωνία.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε στη σελίδα μας ότι η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για άρση της αδικίας είναι καλοδεχούμενη και ότι οι επιδιωκόμενες τροποποιήσεις των συμφωνιών είναι προς το συμφέρον όλων των δημοτών των δύο αυτών επαρχιών.

Προκύπτουν όμως τα κατωτέρω σοβαρότατα ερωτήματα:

  1. Γιατί ο Γενικός Ελεγκτής μέχρι σήμερα, δεν γνωστοποίησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η συμφωνία ήταν παράτυπη και κατά παράβαση των αρχών κρατικής ενίσχυσης, ενώ περιορίστηκε μόνο στο θέμα της επέκτασης του συμβολαίου;
  2. Γιατί μέχρι σήμερα υφίσταται αυτή η αδικία ΜΟΝΟ για τους κατοίκους των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου οι οποίοι πληρώνουν πολλαπλάσια από άλλες Επαρχίες. Μήπως είναι όντως πολίτες δεύτερης κατηγορίας; 
  3. Πόσα εκατομμύρια πληρώθηκαν μέχρι σήμερα ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας;
  4. Γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών το 2006 όταν συνομολόγησε τη συμφωνία δεν έκλεισε όλους τους σκυβαλότοπους όλων των Δήμων; Για να υπάρχει έτσι, ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των πολιτών αυτού του δύσμοιρου κράτους που το κατάντησαν κάποιοι μπανανία.
  5. Τελικά το σκάνδαλο είναι η επέκταση του συμβολαίου με μειωμένη χρέωση για να επιβιώσουν οι Δήμοι ή το γεγονός οτι οι Δήμοι τόσα χρόνια πλήρωναν αστρονομικά ποσά με κίνδυνο να κλείσουν;

Διευκρινίζεται, οτι η ιστοσελίδα μας δεν επιδοκιμάζει ούτε αποδοκιμάζει της ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών για επέκταση του συμβολαίου. Θα πρέπει όμως οι Δήμοι να εξακολουθούν να πληρώνουν €75 τον τόνο με κίνδυνο να κλείσουν; Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Εκεί είναι το σκάνδαλο, όχι η επέκταση. Για αυτά ο πολίτης αναζητά απαντήσεις.

Σπάρτακος