Αποζημιώσεις υπόσχεται ο Χάσικος για τους πληγέντες των πυρκαγιών

Η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όσους έπαθαν ζημιά από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Πάφο, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

«Ήταν μια δύσκολη περίπτωση. Ενώ πηγαίναμε πολύ καλά αυτή τη χρονιά σε ό,τι αφορά το θέμα των πυρκαγιών, είχαμε όλα αυτά που συνέβησαν χθες στην Πάφο, πολλές εστίες πυρκαγιές» είπε ο Υπουργός σε δηλώσεις στη Βουλή, προσθέτοντας ότι διερευνάται αν οι πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα ή όχι.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, σήμερα η επαρχιακή διοίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας προχωρούν σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών, ώστε η Κυβέρνηση να σταθεί δίπλα σε αυτούς που πραγματικά έπαθαν ζημιά και χρήζουν βοήθειας.

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο Υπουργός είπε ότι η έγνοια της Αστυνομίας, των θηροφυλάκων, αλλά και των κοινοτήτων είναι σταθερή. «Ελέγχουν στο βαθμό που μπορούν να ελέγξουν έτσι ώστε να λειτουργούν προληπτικά όχι μόνο για πρόκληση πυρκαγιών αλλά κυρίως για κακόβουλες πυρκαγιές» είπε ο Υπουργός.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού μίλησε για «αντικυνηγετικό μένος» από πλευράς του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει την πάγια θέση του Κινήματος ενάντια στο αυγουστιάτικο κυνήγι.

«Έχει δικαίωμα ο κ. Περδίκης να εκφράζει το αντικυνηγετικό του μένος όποτε και με όποιο τρόπο θέλει, όμως τα γεγονότα μιλούν ακριβώς το αντίθετο» είπε και εξήγησε ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πάφο την Κυριακή ήταν αναζωπύρωση μιας εκ των έξι πυρκαγιών του Σαββάτου.

«Το Σάββατο δεν υπήρχε κυνήγι. Απλά αναζωπυρώθηκε πυρκαγιά την Κυριακή μετά από τους πολύ δυνατούς ανέμους» είπε.

Σημείωσε δε ότι με βάση τα στατιστικά οι περισσότερες πυρκαγιές στην Κύπρο γίνονται τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο δεν υπάρχει άδεια κυνηγίου.

Ανέφερε επίσης ότι ο βιότοπος που κάηκε στην Πάφο είναι απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου την οποία συντηρούσε με «πάρα πολλή προσπάθεια» η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου.

«Πάγια θέση του Κινήματος είναι ότι είμαστε ενάντια στο αυγουστιάτικο κυνήγι» δήλωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

«Είναι πραγματικά εγκληματικό το ότι επιτρέπει η πολιτεία σε 20-30 χιλιάδες οπλοφόρους να μπαίνουν στη φύση με τόσα ξηρά χόρτα και τόση καύσιμη ύλη γύρω» είπε, σημειώνοντας ότι «το αυγουστιάτικο κυνήγι πρέπει να επανεξεταστεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ