Αποδεκτή από το ΕΔΑΔ υπόθεση Τ/κ αντιρρησία συνείδησης

Για πρώτη φορά υπόθεση Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης έγινε αποδεκτή από το ΕΔΑΔ όπου προσέφυγε μέσω του δικηγόρου του, Οντζέλ Πολιλί, ο Μουράτ Κανατλί, οργανωτικός γραμματέας του κόμματος Νέα Κύπρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Αντιρρησίες Συνείδησης, η αίτηση του κ. Κανατλί που είχε κατατεθεί στις 6 Απριλίου έγινε αποδεκτή και ο φάκελος της υπόθεσης πήρε το νούμερο 18382/2015 για να εξεταστεί. Στην αίτηση γίνεται αναφορά σε καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του άρθρου 9 “ελευθερίας σκέψης και συνείδησης”, 5 “στέρηση της ελευθερίας” και 6 “το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη”.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μουράτ Κανατλί είχε ανακοινώσει ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης το 2009 αρνούμενος να ασκήσει τα καθήκοντα του εφέδρου. Από τις 14 Ιουνίου 2011 η υπόθεση εναντίον του εξεταζόταν στο “στρατιωτικό δικαστήριο” και τελικώς του επιβλήθηκε στις 6 Μαρτίου 2014 ποινή φυλάκισης δέκα ημερών. Υπάρχουν ακόμη δύο υποθέσεις εναντίον του για τον ίδιο λόγο που ανοίχθηκαν το 2010 και το 2011 στο ίδιο “δικαστήριο” αλλά μετά από αίτημα του δικηγόρου του παραπέμφθηκαν στο “συνταγματικό δικαστήριο” όπου συνεχίζεται η εξέτασή τους.

Η δίκη του επίσης αντιρρησία συνείδησης Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί θα συνεχιστεί στις 13 Αυγούστου στο “στρατιωτικό δικαστήριο”, όπως και του Χιλμί Χαμί που επίσης έχει αρνηθεί να παρουσιάζεται ως έφεδρος, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.