Απεργία στα λιμάνια κατά των ιδιωτικοποιήσεων – Υπ. Μεταφορών: Αχρείαστη η απεργία

Παρέλυσαν σήμερα τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, λόγω της 24ωρης απεργίας, των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αποκρατικοποιήσεις.

Στην απεργία συμμετέχουν 200 εργαζόμενοι, τα 2/3 δηλαδή των υπαλλήλων, οι οποίοι και ανήκουν στις συντεχνίες ΣΥΑΛΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ. Δεν απεργούν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στη ΣΕΚ και την ΠΑΣΥΔΥ.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τη Βουλή, όπου η Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων συζήτησε τις τροποποιήσεις που εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Πρόεδρος της ΣΥΑΛΚ, Δημήτρης Πάτσαλος ζήτησε να γίνουν δεύτερες σκέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και να μη θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ότι παρά την απεργία εξυπηρετούνται φορτία με ευπαθή προιόντα και τα στρατιωτικά πλοία.

Στο κενό έκκληση της Βουλής

Στο κενό έπεσε έκκληση της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής για άρση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία εξετάστηκαν δύο νομοσχέδια για τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης για επανεξέταση του θέματος, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών, Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή εκκρεμεί η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Συγκοινωνιών και των αδειούχων αχθοφόρων για το ύψος των αποζημιώσεων.

Τόσο οι αποζημιώσεις όσο και η έγκριση των νομοσχεδίων από τη Βουλή αποτελούν προϋπόθεση για έναρξη του διαγωνισμού για εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές για το λιμάνι Λεμεσού που είναι σύμφωνα με το μνημόνιο προγραμματισμένη για το τέλος Μαϊου.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Συγκοινωνιών απεργοί πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Υπ. Μεταφορών: Αχρείαστη η απεργία στα λιμάνια

Αδικαιολόγητη και αχρείαστη χαρακτηρίζει τη σημερινή απεργία στα λιμάνια ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Αρχή Λιμένων Κύπρου θα διασφαλιστούν πλήρως.

“Θέλω κατ` αρχήν να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία μπαίνει ξανά σε ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης, οι συντεχνίες των εργαζομένων στα Λιμάνια προχωρούν σε απεργία, κλείνοντας ουσιαστικά για ένα 24ωρο τον μεγαλύτερο οικονομικό πνεύμονα της χώρας μας,” αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Μεταφορών.

Η σημερινή απεργία, τονίζει, “είναι αχρείαστη, καθώς όπως έχουμε σε επανειλημμένη βάση διαβεβαιώσει, στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Αρχή Λιμένων Κύπρου θα διασφαλιστούν πλήρως”.

Σημειώνει παράλληλα ότι η ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο Λιμάνι της Λεμεσού αποτελεί μονόδρομο για την περαιτέρω ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Ανταγωνιστικές χώρες όπως η Μάλτα, προχώρησαν σε παρόμοιες ενέργειες πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, με πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονομία τους, προσθέτει.

“Επιθυμώ τέλος, να τονίσω, ότι η ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο Λιμάνι Λεμεσού σε ιδιώτη επενδυτή ουδόλως διαφέρει από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και όσον αφορά στο Λιμάνι της Λάρνακας,” καταλήγει η δήλωση του Υπουργού Μεταφορών.

Πηγή: ΚΥΠΕ