Απειλητική η Μέρκελ, συναινετικός ο Ολάντ

¨Θα παλέψω μέχρι το τελευταίο δέκατο του δευτερολέπτου για μια συμφωνία, κι ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία¨, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης. Στο πλευρό της Ελλάδας ο Ολάντ, απειλεί η Μέρκελ.

Ολάντ: Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για συμφωνία απόψε

Στο πλευρό της Ελλάδας τάσσεται σχεδόν ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε πως επιθυμεί να μάθει συγκεκριμένες λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι δεν είναι απλά ένα θέμα που έχει να κάνει με τη χώρα μας αλλά εν γένει με το πως επιθυμεί η κάθε χώρα την Ευρώπη.

“Δεν έχει να κάνει με τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά με τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα. Έχει να κάνει με το τι έχουμε ως κοινά μας στοιχεία”, είπε ο Φρ. Ολάντ και υπογράμμισε:

“Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για την επέκταση της συμφωνίας απόψε. Έτσι θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα – αν πληρούνται οι προϋποθέσεις – να παραμείνει στην ευρωζώνη και επίσης θα επιτρέψουμε στην Ευρώπη να προχωρήσει. Δεν υπάρχει Grexit υπό αίρεση. Είτε θα μιλήσουμε για Grexit, είτε όχι. Υπάρχει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Επί του παρόντος η Ευρώπη είναι σε ύφεση και αυτό δεν μου αρέσει. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βρούμε μαζί μια λύση επί τη βάσει μιας κοινής πεποίθησης. Η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες. Μεταρρυθμίσεις φυσικά απαιτούνται και πρέπει να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προβεί σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα και έτσι νομίζω ότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη θα πρέπει να πουν ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα”.

Μέρκελ: Το πιο σημαντικό είναι η εμπιστοσύνη

Σκληρές διαπραγματεύσεις προανήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος.

Προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης η κ. Μέρκελ έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας, τονίζοντας ότι χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει ένα τελικό αποτέλεσμα και χαρτί από το Eurogroup που να ζητάει νέες διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν την εκπλήσσει δεδομένης της πολύ δύσκολης κατάστασης.