Απατούν καθαρό περιβάλλον – Γιατί έδωσαν υπόμνημα στον ΠτΔ

Υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έδωσαν σήμερα αντιπρόσωποι των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών, Ομάδα Πολιτών LARNACA ACT, καλώντας τον όπως σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες τόσο στο Λιμάνι της Λάρνακας όσο και στη βιομηχανική περιοχή της Αραδίππου, οι οποίες έχουν δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής, στην ασφάλεια και υγεία των κατοίκων της πόλης.

Οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση έξω από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λάρνακα, όπου εξήγγειλε νέα έργα ανάπτυξης για την πόλη και επαρχία.

Στο υπόμνημα ζητούν ενημέρωση για το τί προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη στο Λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας μετά “το ναυάγιο με την κοινοπραξία ΖΗΝΩΝ”.

Ζητούν επίσης ενημέρωση για το μέχρι πού έχει φθάσει η διαδικασία για την ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των υποστηρικτικών ενεργειών των εταιρειών που πραγματοποιούν ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα ζητούν την άμεση μετακίνηση των εγκαταστάσεων των εταιρειών από το λιμάνι Λάρνακας και από τη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου και τη δημιουργία στρατηγικού σχεδιασμού ως προς τη σωστή χωροθέτησή τους, η οποία δεν μπορεί να είναι σε κατοικημένες περιοχές ή περιοχές που θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική ανάπτυξης της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι το Λιμάνι Λάρνακας και η Μαρίνα θα πρέπει να έχουν καθαρά τουριστικό και εμπορικό χαρακτήρα.

Σημειώνουν ότι η απόφαση του Προέδρου να παραχωρηθεί χώρος στις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται για τις ανάγκες των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει αυξήσει το αίσθημα ανασφάλειας ανάμεσα στους κατοίκους, έχει μετατραπεί η περιοχή σε βιομηχανική ζώνη, έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, ενώ είναι αυξημένοι οι κίνδυνοι σε θέματα ασφάλειας και υγείας των πολιτών με αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη θάλασσα, τα υπόγεια ύδατα, τον ατμοσφαιρικό αέρα και αυξημένη οχληρία.

Η ομάδα που συγκεντρώθηκε έφερε πανό με συνθήματα “Οχι στη θυματοποίηση της Λάρνακας” και “Η Λάρνακα απαιτεί σεβασμό και την ανάπτυξη που δικαιούται”.

Αντιπροσωπεία παρέδωσε το υπόμνημα στον Πρόεδρο ενώ προσερχόταν στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης και τον κάλεσε να σεβαστεί τις θέσεις τους. “Σας το παραδίδουμε με όλο το σεβασμό για το επίπεδο της ζωής και της ανάπτυξης της πόλης μας”.