Απάντηση Μέρκελ σε Ελλάδα, ΔΝΤ και Ομπάμα – “Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε κούρεμα χρέους”

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Λευκός Οίκος, κάλεσαν άμεσα ή και έμμεσα την Ευρώπη τις τελευταίες μέρες, να προχωρήσει σε κούρεμα χρέους της Ελλάδας. Δεν ήταν άσχετη και η προχθεσινή αναφορά του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ότι για μερικά δις δεν πρέπει να διακινδυνεύονται πολύ περισσότερα δις.

Η απάντηση από πλευράς πιστωτών της Ελλάδας όμως δεν άργησε να έρθει. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όσους πιέζουν τις τελευταίες μέρες για κούρεμα χρέους της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης της σήμερα στη Βοσνία, ανέφερε κατηγορηματικά ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα η καγκελάριος ανέφερε:

«Το 2012 χειριστήκαμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το ενδεχόμενο κλασσικού κουρέματος είναι εκτός συζήτησης και αυτό δεν άλλαξε από χθες μέχρι σήμερα»

Φυσικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου ή επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμής του χρέους. Όμως το βασικό στοιχείο που ήταν και απαίτηση της Ελληνικής πλευράς, για απομείωση του χρέους φαίνεται να απορρίπτεται πριν καν συζητηθεί.